956 de ani de la Marea Schisma din 1054

La 16 iulie 1054, cele doua Biserici crestine, Apuseana si Rasariteana, s-au separat. Pana atunci cele doua Biserici erau cunoscute ca o singura Biserica nedespartita.

Schisma din 1054 dintre cele doua Biserici de Rasarit si de Apus a fost un eveniment tragic in istoria crestinismului, pentru ca a avut efecte negative pentru ambele Biserici. Din punct de vedere politic, dupa 17 ani de la acest eveniment s-a inregistrat prima infrangere suferita de fortele crestine bizantine in fata turcilor, in 1071, si aceasta infrangere a fost urmata de altele, fapt care a dus, pana la urma, la cucerirea intregii Asii Mici si la cucerirea Constantinopolului, in 1453.

Din punct de vedere religios, trebuie spus ca Biserica de Rasarit si-a pastrat vechea traditie apostolica, traind mai aproape de duhul Sfintilor Parinti, a supravietuit chiar si sub dominatia foarte dura a puterilor islamice.

In prezent cele doua Biserici crestine, cea Ortodoxa si cea Romano-Catolica, fac eforturi pentru a deveni iarasi una. Cu toate acestea, exista anumite aspecte care impiedica deocamdata unirea celor doua Biserici.

Sursa: Radio Reintregirea

15 Iulie 2010

Vizualizari: 377

Voteaza:

956 de ani de la Marea Schisma din 1054 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE