Joi, 25 aprilie 2019, a fost sfintit Marele Mir pentru a 22-a oara in cei 134 ani de autocefalie ai Bisericii Ortodoxe Romane. Slujba de sfintire a Marelui Mir a avut loc in cadrul Liturghiei Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vercernia, oficiata in Sfanta si Marea Joi.
Sfantul si Marele Mir se prepara din ulei de masline, vin si 38 de aromate din diferite plante.
Sfantul si Marele Mir se intrebuinteaza:
- la savarsirea Tainei Mirungerii, sunt unsi de catre preot cei botezati, rostindu-se formula: "Pecetea darului Duhului Sfant!"
- la sfintirea sau resfintirea unei biserici: se unge mai intai Sfanta Masa din Sfantul Altar, care simbolizeaza mormantul ingroparii si Invierii lui Hristos, si apoi toata biserica. Din acest motiv, cand se cadeste Sfanta Masa se spune: "In mormant cu trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu, in rai cu talharul, pe tron impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost, toate umplandu-le, Hristoase Dumnezeule, Cel ce esti necuprins".
- la sfintirea antimiselor - antimisul este o icoana de panza pe care este pictata sau imprimata punerea in mormant a Mantuitorului Iisus Hristos, ca moment premergator al Invierii Sale din morti.
-
Sfantul si Marele Mir
Publicat in : Credinta -
Sfantul si Marele Mir - Prepararea si sfintirea Marelui Mir
Publicat in : Viata liturgica -
Sfantul si Marele Mir
Publicat in : Religie -
Dispozitii si norme canonice privind administrarea Sfantului si Marelui Mir
Publicat in : Viata liturgica -
Ungerea lui Hristos, anticipare a mortii Sale
Publicat in : Saptamana Patimilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.