Adunarea Episcopala a Oceaniei

La sfarsitul lunii aprilie 2014, episcopii canonici ortodocsi care fac parte din Adunarea Episcopala a Oceaniei (Australia si Noua Zeelanda) s-au adunat in sedinta de lucru la sediul Arhiepiscopiei din Sydney, la invitatia presedintelui, Inaltpreasfintitul Parinte Stylianos, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Australiei.

Dupa incheierea celor doua sesiuni de lucru a fost semnat un Comunicat de presa in care au fost consemnate temele asupra carora s-au purtat discutiile, in vederea continuarii activitatii pastoral-misionare a credinciosilor si a rezolvarii problemelor cu care se confrunta ierarhii ortodocsi in Australia si Noua Zeelanda, atat din punct de vedere pastoral, administrativ si legislativ.

Comunicat
Membrii celei de A Patra Adunari Episcopale a Ierarhilor Ortodocsi Canonici din Oceania au salutat ocazia de a se intalni la Sydney luni, 28 aprilie 2014, sub presedintia din oficiu aIPS Stylianos, Arhiepiscop sgrect al Australiei.

Au fost prezenti: IPS Arhiepiscop Stylianos (Patriarhia Ecumenica), IPS Arhiepiscop Paul (Biserica Antiohiana), IPS Mitropolit Hilarion (Biserica Rusa - Australia si Noua Zeelanda), PS Episcop Irinej (Biserica Sarba), PS Episcop Mihail (Biserica Romana), IPS Mitropolit Amphilochios (Patriarhia Ecumenica - Noua Zeelanda), PS Ezekiel (Episcop Vicar), PS Seraphim (Episcop Vicar), PS Nikandros (Episcop Vicar) si PS Iakovos (Episcop Vicar).

Ierarhii au continuat lucrarile celei de A Treia Adunari, tinuta la Sydney in octombrie 2012; au dat atentie problemelor pastorale si de alta natura cu care se confrunta bisericile fiecaruia dintre ei si au ascultat un numar de rapoarte ale comitetelor de resort.

1. Adunarea si-a reafirmat atitudinea de opozitie fata de casatoriile intre persoane de acelasi sex. A urmat o discutie referitoare la situatia copiilor adoptati in cadrul acestor relatii si la consecintele legate de aceasta.

2. Ca si in alte tari, si in Australia si Noua Zeelanda, atat la nivel national cat si la nivel local, ierarhii ortodocsi semneaza declaratii legate de dimensiunile etice ale legislatiei in vigoare sau care urmeaza sa fie votata, care au ca scop binele credinciosilor lor si al populatiei in general.

Mai concret, au fost subliniate urmatoarele doua probleme:
a. avand in vedere existenta a diverse declaratii, s-a decis promulgarea unei declaratii comune asupra donarilor de organe si tesuturi;
b. avand in vedere ramificatiile potentiale ale legislatiei impotriva discriminarii, s-a decis sa fie ajutati membrii guvernului sa formuleze cu atentie limbajul acestei legislatii in asa fel incat sa se pastreze preceptele constitutionale ale libertatii religioase.

3. Adunarea a decis sa fie explorate proiecte comune pentru tineret.

4. In lumina celei de-a 100-a aniversari a inceperii Primului Razboi Mondial (1914 - 2014), Adunarea a decis sa fie planificate diferite celebrari pan-ortodoxe pentru a comemora credinciosii ortodocsi care si-au dat viata in Primul Razboi Mondial. S-a propus ca acestea sa aiba loc la Melbourne, Sydney si Canberra.

5. Dupa succesul rasunator al Sinaxei Pan-Ortodoxe a Clerului, tinuta la Melbourne in 2012, s-a decis sa aiba loc intruniri asemanatoare in capitalele respective ale diferitelor state, incepand cu Sydney.

6. Va fi lansat in curand site-ul oficial de pe internet al Adunarii, care ii va informa pe credinciosi despre lucrarile sale si care va fi o sursa de informatii asupra proiectelor si lucrarilor in progres ale Adunarii.

7. Adunarea a reanalizat un proiect de reguli care sa prezinte componenta sa, termenii de referinta si structura. Se anticipeaza ca, dupa completare, acesta va fi inregistrat la autoritatile guvernamentale de resort si prezentat publicului pe site-ul de pe internet.

A urmat o discutie despre preocuparea continua a Adunarii legata de detentia ilegala a IPS Jovan, Arhiepiscop al Orhidei si Mitropolit de Skopje. Discutia a fost largita pentru a include si pe mitropolitii Paul si John din Siria, precum si persecutia continua a credinciosilor din bisericile respective. Adunarea a cerut inca o data eliberarea si reinstaurarea lor. In contextul acestei discutii a fost exprimata si ingrijorarea asupra incalcarii drepturilor omului si demnitatii calugarului Irenaeus (fost Patriarh al Ierusalimului).

Datat 28 aprilie 2014

IPS Arhiepiscop Stylianos(Patriarhia Ecumenica - Australia)
IPS Mitropolit Hilarion (Biserica Rusa - Australia si Noua Zeelanda)
PS Episcop Irinej (Biserica Sarba)
PS Episcop Mihail (Biserica Romana)
IPS Mitropolit Amphilochios (Patriarhia Ecumenica - Noua Zeelanda)
PS Ezekiel (Episcop Vicar)
PS Seraphim (Episcop Vicar)
PS Nikandros (Episcop Vicar)
PS Iakovos (Episcop Vicar)

Sursa: doxologia.ro

06 Mai 2014

Vizualizari: 141

Voteaza:

Adunarea Episcopala a Oceaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE