Alegeri bisericesti in Arhiepiscopia Bucurestilor

In Arhiepiscopia Bucurestilor se desfasoara astazi, 15 mai 2014, cu binecuvântarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alegerile membrilor clerici si mireni in Adunarea eparhiala. Scrutinul este gazduit de 10 lacasuri de cult din eparhie, informeaza Ziarul Lumina.

Adunarea eparhiala este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice si patrimoniale ale eparhiei. „Mentionam ca eparhia a fost impartita in 10 circumscriptii conform prevederilor regulamentare, iar Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a acordat binecuvântarea unor clerici si mireni, recomandati de protoierii, care au avut o activitate deosebita, pentru a candida in acest organism deliberativ eparhial. Alegerile vor fi prezidate de catre delegatii Preafericirii Sale, iar circumscriptiile au, mai intâi, o sedinta pentru alegerea membrului cleric, iar dupa definitivarea alegerilor pentru membrul cleric, se vor desfasura alegeri pentru membrii mireni in Adunarea eparhiala.

Conform prevederilor statutare si regulamentare, Adunarea eparhiala are 30 de membri de drept, dintre acestia 10 membri clerici si 20 de membri mireni. De asemenea, din Adunarea eparhiala pot face parte si membri onorifici, de pâna la maximum 10 persoane, dintre cele care au avut doua mandate si s-au remarcat printr-o activitate deosebita. Dupa alegeri, presedintii circumscriptiilor vor inainta procesele-verbale catre Centrul eparhial pentru a fi validate, iar la finalul sedintelor pentru alegeri vor inmâna mandatele membrilor alesi, cu care acestia se vor prezenta la sedinta Adunarii eparhiale“, ne-a declarat arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Membrii Adunarii eparhiale, clerici si mireni, se aleg pe termen de patru ani.

Atributiile Adunarii eparhiale sunt: sustinerea intereselor si drepturilor Bisericii si ale eparhiei, conform cu prevederile canonice, statutare si regulamentare bisericesti; vegheaza la respectarea, in cuprinsul eparhiei, a masurilor cu caracter unitar prevazute de statut, regulamentele bisericesti si de hotarârile organismelor bisericesti centrale, privitoare la administrarea bunurilor mobile si imobile, ale unitatilor de cult din intreaga eparhie, precum si a altor bunuri patrimoniale, culturale si epitropesti ale acestora. De asemenea, Adunarea eparhiala sustine institutiile si asezamintele culturale, social-filantropice si economice ale eparhiei; aproba infiintarea, desfiintarea si delimitarea teritoriala a protopopiatelor, la propunerea Consiliului eparhial; deleaga un cleric si doi mireni, dintre membrii adunarii, ca reprezentanti eparhiali, in Adunarea Nationala Bisericeasca; aproba bugetul general al eparhiei, al institutiilor si fundatiilor eparhiale etc.


Sursa: basilica.ro

.

15 Mai 2014

Vizualizari: 546

Voteaza:

Alegeri bisericesti in Arhiepiscopia Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE