Aniversare la Muzeul National al Satului

În perioada 15 – 18 mai, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti, unul dintre cele mai cunoscute și mai iubite locuri din Capitală, sunt organizate manifestări deosebite. Acestea sunt dedicate împlinirii a 79 de ani de la întemeierea instituției, ale cărei începuturi au fost puse în anul 1936.

Crearea Muzeului Satului a fost rodul unor cercetări intense și susținute, coordonate de Profesorul Dimitrie Gusti, întemeietor al Școlii de Sociologie din București. Rând pe rând, au fost achiziționate construcții țărănești, gospodării și obiecte tradiționale de interior și exterior.

De mare frumusețe sunt bisericile de lemn, aduse, de-a lungul vremii, la Muzeului Satului.

Este vorba despre biserica de lemn din Dragomirești – Maramureș, cea din Răpciuni – Moldova, biserica din Timișeni – Gorj și biserica din Topla – Timiș. Toate din veacul al XVIII-lea, locașurile au devenit, prin mutarea din locurile de origine în București, „bisericile călătoare” ale muzeului. Din punct de vedere artistic, se remarcă măiestria cu care au fost realizate elementele decorative, dar și pictura deosebită de interior, care respectă canonul bizantin.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” adună istoria miilor de sate de pe teritoriul României, cu tot cu modul oamenilor de a trăi, de a munci și de a se ruga. De aceea, și în perioada următoare, instituția vă invită să îi treceți pragul, pentru a-i redescoperi comorile.

Sursa: basilica.ro
 

.

12 Mai 2015

Vizualizari: 80

Voteaza:

Aniversare la Muzeul National al Satului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE