Anul comemorativ al Sfantului Neagoe Basarab

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei a declarat anul 2012 an comemorativ al Sfantului Voievod Neagoe Basarab in eparhiile Mitropoliei. Hotararea a fost luata in contextul implinirii, anul acesta, a 500 de ani de la intronizarea sa ca domn al Tarii Romanesti - 1512-2012. In desfasurarea manifestarilor religios-culturale, organizate in acest sens, se va implica si Mitropolia Olteniei.

"Domnia sa a fost o domnie fructuoasa din punct de vedere cultural si bisericesc si amintim aici faptul ca s-a extins pe o perioada de numai 9 ani, 1512-1521, dar a fost una eminamente inchinata slujirii poporului, slujirii Bisericii si culturii romanesti. Domnitorul Neagoe Basarab a fost casatorit cu fiica fratelui fostului despot al Serbiei, Gheorghe Brancovici care intre timp ajunge mitropolitul Tarii Romanesti sub numele de Maxim Brancovici, si va avea sase copii. Interesant este faptul ca Sfantul Neagoe Basarab a fost contemporan cu marii carturari ai lumii precum Erasmus din Rotterdam, Niccolo Machiavelli si marele reformator Martin Luther. In acelasi timp important de studiat este faptul ca a avut trei profesori ilustri si anume Macarie Tipograful cu care va si colabora dupa urcarea pe tron, Maxim Brancovici, unchiul sotiei sale si Sfantul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, un timp mitropolit al Tarii Romanesti”, a precizat pentru TRINITAS TV, Pr. Prof. Dr. Adrian Gabor de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Personalitate politica, culturala, diplomatica si religioasa, Sfantul Voievod Neagoe Basarab a ramas cunoscut si pentru ctitoriile sale.

"A ctitorit manastirea Dealu, practic a sfarsit lucrarile manastirii incepute de catre inaintasul sau, Radu cel Mare, iar echipa de mesteri in frunte cu vestitul mester Manole va ridica in trei ani celebra manastire Curtea de Arges pe care voievodul va reusi cu mitropolitul sa o sfinteasca in 15 august 1517. A ridicat si alte lacasuri de cult in tara precum Mitropolia din Targoviste, dar a restaurat si a donat foarte mult in zona Locurilor Sfinte, la Muntele Athos, in Siria, la Manastirea Sfanta Ecaterina de pe Muntele Sinai si a facut destul de multe danii si Patriarhiei Ecumenice”, a mai mentionat Pr. Prof. Dr. Adrian Gabor.

Neagoe Voda Basarab a contribuit si la dezvoltarea culturii romanesti, sprijinind si tiparirea primelor carti de slujba pe teritoriul Tarii.

"Pe linie culturala este important de subliniat faptul ca voievodul a lasat mostenire ca testament pentru fiul sau o lucrare extraordinara care intrece in valoare pe cele ale contemporanilor sai amintiti anterior. Este vorba despre Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, o lucrare in acelasi timp de teologie, dar si de cultura politica”, a mai spus Pr. Prof. Dr. Adrian Gabor.

Mormantul Domnitorului se afla in Catedrala arhiepiscopala din Curtea de Arges. Neagoe Voda Basarab a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 2008, fiind pomenit, in fiecare an, la 26 septembrie.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 461

Voteaza:

Anul comemorativ al Sfantului Neagoe Basarab 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE