Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor are grija de copiii orfani si de batranii neajutorati

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a desfasurat in anul 2010 o bogata activitate social-filantropica. Beneficiarii au fost copii, varstnici, bolnavi, saraci. Eparhia Sucevei si Radautilor s-a implicat si in constructia de case pentru sinistratii din mai multe parohii ale eparhiei.

Pe parcursul anului 2010 preotii si credinciosii din cele cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor au alocat ajutoare materiale la 2.200 de familii, ajutoare financiare la 2.600 de familii, au fost consiliate 9.000 de familii, pentru 1.100 familii s-au mijlocit consultatii medicale gratuite, dintre care la 380 familii s-au acordat si medicamente gratuit; 550 de familii au primit ajutoare la domiciliu, la 500 procurandu-li-se si hrana, iar un numar de 440 de familii au primit lemne de foc. „O categorie careia i s-a acordat o atentie deosebita o reprezinta batranii. 24.580 este numarul persoanelor in varsta carora Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor le-a acordat sprijin in anul 2010. 160 de persoane primesc ingrijire si li se acorda intretinere zilnica in caminele Arhiepiscopiei: Caminul de Batrani «Sfantul Ioan cel Nou» de la Suceava, Caminul de Batrani «Bogdan Intemeietorul» din Bogdanesti, Caminul «Sfantul Dimitrie» din Vatra Dornei, Caminul de Batrani de la Manastirea «Acoperamantul Maicii Domnului» Grosi - Boroaia, Caminul de Batrani «Sfantul Andrei» din Falticeni, Caminul de Batrani de la parohia Dumbraveni II“, a declarat pr. Petru Craciun, consilier asistenta sociala in cadrul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Copiii continua sa fie in purtarea de grija a Bisericii din Bucovina. In anul 2010, 745 de copii s-au bucurat de activitatile recreative organizate de Arhiepiscopie, in locatiile de la Manastirea Vatra Moldovita, Manastirea Putna si parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Campulung Moldovenesc. Eparhia Sucevei si Radautilor se ocupa de copiii orfani si necajiti de la Casa de Copii de la Dolhasca, precum de cei de la Manastirea Podu Cosnei. „Preotii impreuna cu membrii comitetelor parohiale au sprijinit material si financiar, la domiciliu, peste 610 persoane cu dizabilitati. Un numar de 2.400 de persoane dependente de alcool au fost consiliate si ajutate de preoti, o parte fiind ajutate la internare si tratament. Peste 140 de delincventi, de la diferite penitenciare din tara, au trimis scrisori pentru ajutorare. Li s-a raspuns in scris, totodata trimitandu-li-se carticele de rugaciuni, cruciulite si iconite. Numeroase au fost cererile pentru ajutoare materiale si financiare. Fondurile necesare pentru desfasurarea activitatilor de asistenta social-filantropica ale eparhiei au provenit din Fondul «Filantropia» al Centrului Eparhial Suceava“, a explicat pr. Petru Craciun.

Manastirile si schiturile din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor au oferit cazare si masa in anul 2010 la 55.000 de pelerini.

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor colaboreaza, in vederea realizarii activitatilor propuse, cu institutii ale administratiei publice locale: consiliile locale, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Suceava, Directia Judeteana pentru Munca si Protectie Sociala Suceava, Directia Sanitara Judeteana Suceava, Politia Judetului Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Suceava.

Locuinte reconstruite sau reparate

In urma inundatiilor din lunile iunie-iulie 2010, in judetul Suceava au fost afectate 57 de localitati, impunandu-se reconstructia a 154 de case, 1.186 de case necesitand reparatii, numarul total al familiilor afectate fiind de 4.340. In localitatea Dornesti, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a construit 33 de case pentru 35 de familii, in perioada 13 iulie-13 octombrie 2010, apoi au fost sfintite aceste case, beneficiarii locuindu-le deja.

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a construit case si in localitatile Darmanesti, Mazanaiesti, Gropeni - Gramesti (parohia Marginea), Lisaura (Protopopiatul Suceava 1) si a finalizat construirea a patru case, pentru cinci familii, in localitatea Dornesti, distruse de inundatiile din anul 2008. In total, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a construit 41 de case si a dat material lemnos pentru construirea altor doua case. „Nu au stat deoparte nici vietuitorii manastirilor noastre. Amintim ca exemplu pe parintii de la Manastirea Putna care au adus peste 5.300 de portii de mancare muncitorilor din santierul de la Dornesti. De amintit este si implicarea parintelui Petru Lupasteanu, protopop al Protopopiatului Radauti, si a parintelui Tiberiu Fedorean de la parohia Dornesti. Tuturor ierarhilor, preotilor si binefacatorilor din tara si de peste hotare, preotilor, monahilor, mirenilor, tuturor oamenilor de bine din arhiepiscopia noastra, alese multumiri pentru jertfelnicia cu care au sustinut intreaga activitate in anul mantuirii 2010, in mod deosebit pentru reconstructia caselor sinistratilor din localitatile amintite“, a spus pr. Petru Craciun. (C. Ciofu)

Sursa: mmb.ro

09 Februarie 2011

Vizualizari: 1132

Voteaza:

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor are grija de copiii orfani si de batranii neajutorati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE