Taierea capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul (Post)

Taierea capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul (Post) Mareste imaginea.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august. Este o zi inscrisa cu rosu in calendarul bisericesc. Ziua de 29 august este o zi de post, indiferent de ziua saptamanii in care cade. Postul inseamna abtinerea de la mancarea "de dulce", adica lapte, oua, carne, peste si derivate ale acestora, dar si o infranare a faptelor si a gandurilor noastre pacatoase.

Biserica ne cere sa postim in aceasta zi pentru a nu ne asemana cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.

Iata cum este exprimat in Minei motivul pentru care a fost randuit acest post: "… in tot chipul se cuvine sa fim noi in aceasta zi cu intristare si mahnire, si nu a avea placerea pantecelui, pentru viata cea infranata a sfantului si pentru varsarea lui de sange, cea prin necurata ucidere de catre Irod. Caci capul Inaintemergatorului a fost taiat la ospat datorita jocurilor desfranatei dansatoare si datorita imbuibarii pantecelui si junghierii si varsarii de sange de diferite vietati; iar noua nu se cuvine a manca nici una din aceste vietati… ca sa nu ne aratam a urma imbuibarilor lui Irod. Caci cum vom putea cinsti slavita taiere a Botezatorului, daca mancam carne sau alte feluri de mancari scumpe? Pentru ca el a vietuit in pustie, unde nu numai roduri de poame sau alte legume, ci nici apa, nici iarba nu era. Si este dovedit ca nici paine nu manca, nici masa nu avea. Vin sa bem? Insa el niciodata n-a gustat vin, nici alte bauturi lumesti… Pentru aceasta, fratilor, cu sarguinta sa cinstim ziua aceasta, cu rugaciuni si cu post petrecand in intreaga intelepciune si fugind de obiceiul cel prea rau al betiei".

Ziua taierii capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alaturi de "Inaltarea Sfintei Cruci", praznuita la 14 septembrie si de Ajunul Botezului Domnului, cinstit pe 5 ianuarie. Sigur, cele mai cunoscute zile de post de o zi, sunt miercuri si vineri, cu exceptia celor in care este dezlegare (miercuri s-au sfatuit carturarii si arhiereii iudei sa-L prinda pe Hristos, iar vineri a fost rastignit pe cruce).

Sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul incheie sirul sarbatorilor din anul bisericesc, an care se termina pe 31 august. Faptul ca in august avem Schimbarea la Fata a Domnului (6 august), Adormirea Maicii Domnului (15 august) si Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, i-a facut pe Sfintii Parinti sa vorbeasca despre aceasta luna august ca o luna a evenimentelor ultime legate de cea de-a doua venire a Domnului, cand va avea loc judecata intregului neam omenesc. Sa nu uitam ca in icoana Deisis (a Judecatii de Apoi), Maica Domnului sta de-a dreapta lui Hristos, iar Ioan de-a stanga, amandoi mijlocind pentru mantuirea noastra.

In cinstea Sfantului Ioan Botezatorul, Sfintii Parinti au fixat sase sarbatori in calendar, trei sunt trecute cu cruce rosie (7 ianuarie- Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, 24 iunie - Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si 29 august - Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul) si trei cu cruce neagra (23 septembrie - Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul, 24 februarie - Prima si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul si 25 mai - A treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul).

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

28 August 2019

Vizualizari: 13419

Voteaza:

Taierea capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul (Post) 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Radu AlexandruPostat la 2019-08-28 13:57

    "Trupul Sfântului Ioan a fost îngropat de ucenicii săi, fără să se ştie unde, iar capul a fost îngropat tocmai de Irodiada în închisoarea Maherus. De aici, soţia unui dregător, numită Ioana, l-a dus la Ierusalim, apoi, doi călugări l-au dus la Emessa Siriei, pentru ca, mai târziu, cinstitul cap să fie dus la Constantinopol, ascuns o perioadă, până la mijlocul secolului al IX-lea, la hotarul Imperiului Bizantin cu Armenia, din cauza iconoclaştilor. Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost cinstit încă de după moartea sa, fie tainic, fie la vedere. Prin anul 1204, în timpul cruciadei a IV-a, când cruciaţii occidentali au ocupat Constantinopolul, au luat şi o parte din capul Sfântului Ioan şi l-au dus în Franţa, la Amiens, unde se află şi astăzi. Sfântul Ioan Botezătorul este reprezentat în iconografia noastră stând de-a stânga Mântuitorului Iisus Hristos, iar de-a dreapta este Fecioara Maria, în icoana numită Deisis sau a Judecăţii de Apoi. De asemenea, pe iconostase este reprezentat lângă uşa diaconească dinspre partea de miazănoapte a altarului. Sfântul Ioan Botezătorul este dascăl al pocăinţei, rugător pentru cei care s-au pocăit, dar nu au mai avut timp în viaţă să săvârşească faptele pocăinţei pentru că i-a surprins moartea. Sfântul Ioan Botezătorul este şi un dascăl al rugăciunilor neîncetate, dascăl al celor care vieţuiesc în pustie, departe de lume, ocrotitor al monahilor, mai ales al sihaştrilor din pustie şi, în acelaşi timp, este ocrotitor al celor care în societate propovăduiesc dreptatea, adevărul şi împlinirea voii lui Dumnezeu în viaţa oamenilor". (Preafericitul Parinte Patriarh Daniel)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE