Duminica, 23 februarie 2020, in Catedrala Mitropolitana din Cluj- Napoca va avea loc hirotonia intru arhiereu a Arhim. Benedict Vesa. El a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului ca urmare a pensionarii Preasfintitului Parinte Vasile Somesanul. Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de ierarhi va fi prezidata de Mitropolitul Andrei.
Arhim. Benedict (Valentin-Cosmin) Vesa s-a nascut in data de 13 februarie 1984, in orasul Abrud, judetul Alba, intr-o familie sacerdotala, din parintii Ioan (preot) si Elena-Marioara (invatatoare). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare si gimnaziale le-a urmat in localitatea natala.
Intre anii 1999-2004 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Stefan” din Alba Iulia. In perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. In anul 2010 a absolvit un master in Teologie Ortodoxa Sistematica in cadrul aceleiasi facultati.
In perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elvetia, iar intre anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia.
Intre anii 2010-2013 a urmat studii universitare de doctorat la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia (2010-2011), fiind transferat la Scoala Doctorala „Isidor Todoran” din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2013), unde a si obtinut titlul de doctor in Teologie, la disciplina Spiritualitate Ortodoxa, cu titlul lucrarii: „Cunoasterea lui Dumnezeu la Sfantul Isaac Sirul. Itinerariul spiritual de la «dreptatea ascetica» la «dragostea duhovniceasca»”, sub indrumarea Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, in calitatea de profesor universitar doctor, titularul si specialistul disciplinei de Spiritualitate, de la facultatea clujeana.
Urmeaza un al doilea doctorat, in studii istorice si istorico-religioase, in perioada 2012-2016, la Universitatea din Padova, Italia.
Incepand cu anul 2012 este secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.
Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxa a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca (2014-2016 asistent universitar, iar din 2016 pana in prezent lector universitar). In prezent, preda si un workshop/ curs facultativ de Limba si literatura siriaca, cu scopul de a dobandi o mai buna familiarizare cu literatura patristica a acestei traditii, analizata in context istoric si cultural-lingvistic. De asemenea, din anul 2013 este membru al Asociatiei Siriacistilor din Italia.
In data de 17 ianuarie 2015 a fost tuns in monahism la Manastirea Nicula, primind numele Benedict, nas de calugarie fiindu-i Parintele Teofil Roman (actualmente arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei).
In 24 ianuarie 2015 a fost hirotonit ierodiacon, iar in data de 30 ianuarie, la sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi, a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
La 1 ianuarie 2016 a fost hirotesit protosinghel.
La sarbatoarea Nasterii Domnului din anul 2017, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit.
La data de 2 decembrie 2018 a primit Ordinul „Mihai Voda” pentru clerici.
Este autorul a numeroase carti, articole si studii de specialitate (in special de cultura si spiritualitate siriaca) publicate in reviste recunoscute national si international.
A participat la numeroase simpozioane si conferinte duhovnicesti atat in tara, cat si in strainatate. De asemenea, a sustinut multe conferinte si meditatii duhovnicesti pentru preoti, elevi, studenti si credinciosi din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.
Este colaborator permanent al Revistei Renasterea, precum si al postului de Radio Renasterea.
De asemenea, este un bun cunoscator al limbilor clasice (siriaca, greaca si latina), dar si al principalelor limbi de circulatie internationala (engleza, franceza si italiana), informeaza mitropolia-clujului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.