Arhimandritul Ieronim Stoican - un parinte duhovnicesc, harnic si misionar

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la slujba de inmormantare a Parintelui Arhimandrit Ieronim Stoican, 31 martie 2011:

Arhimandritul Ieronim Stoican – un parinte duhovnicesc, harnic si misionar

Cu multa tristete am primit vestea trecerii din aceasta viata a parintelui Arhimandrit Ieronim Stoican, de la Manastirea Luncanii de Sus, Arhiepiscopia Timisoarei, venerabil si imbunatatit monah, fost duhovnic al Manastirii Sfantul Ilie de la Izvor - Vasiova, localitatea Bocsa, din judetul Caras-Severin.

Nascut in judetul Mehedinti, satul Gornet, la data de 18 octombrie 1925 si decedat la 29 martie 2011, Parintele Ieronim a intrat in viata monahala la Manastirea Topolnita, din Mehedinti, in anul 1944. In anul 1950 a inceput cursurile Seminarului monahal de la Manastirea Neamt. In timpul studiilor seminariale de la manastirea Neamt, in anul 1951, la data de 15 februarie, a fost tuns in monahism, avand ca nas de calugarie pe ieromonahul de atunci Petroniu Tanase, viitorul staret al Schitului Romanesc Prodromu din Sfantul Munte Athos, trecut la Domnul si el anul acesta, la data de 22 februarie.

Personal, in timpul copilariei, am avut bucuria de a-l cunoaste pe Cuviosul Parinte Ieronim, atunci cand poposea in casa noastra natala din Dobresti, in ajunul slujbelor pe care le oficia la biserica din sat. Chipul sau luminos si bland, sfaturile bune si frumusetea slujbelor, ne facea sa-l asteptam mereu ca pe un musafir ales sau ca pe cineva drag din familie. A fost primul nostru duhovnic, iar mai tarziu, in vremea studentiei, bun sfatuitor si ajutator.

Intre anii 1980-1981, pe cand parintele Ieronim era preot la Manastirea Izvorul Miron – Romanesti si se ocupa de pictarea bisericii, atat in interior cat si in exterior, am procurat din Elvetia, la solicitarea sa, vopselele necesare picturii, pe atunci fiind conferentiar la Institutul Ecumenic din Bossey, Geneva (Elvetia) si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Germania).

Pastram vie de asemenea si amintirea ultimei noastre intalniri cu Parintele Ieronim, la Dobresti, in 6 iulie 2009, cand am vizitat casa parinteasca si santierul bisericii manastirii cu hramurile Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, infiintata de noi in satul natal.

Intr-o perioada grea pentru Biserica si pentru slujitorii ei, Parintele Ieronim a fost un misionar autentic, „facandu-se pilda credinciosilor cu vorbirea, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinta, cu viata curata” (1 Timotei 4, 12).

A fost pe rand preot slujitor si dascal la Seminarul monahal din cadrul manastirii Motru, din Arhiepiscopia Craiovei, preot slujitor la parohia Bara din judetul Timis, intre anii 1958-1978, cat si preot suplinitor la parohiile din satele Ohaba Romana, Lapusnic, Dobresti, Radmanesti si Spata din judetul Timis. In parohia Ohaba Romana a construit o biserica noua. In perioada 1978-1985 a fost staret la Manastirea Izvorul Miron – Romanesti, unde s-a implicat direct in procesul de pictare a bisericii manastirii Romanesti, atat in interior cat si in exterior.

Din anul 1985 pana in anul 2007 a fost preot duhovnic la manastirea Sfantul Ilie de la Izvor – Vasiova, localitatea Bocsa, Caras-Severin. Dragostea si ravna parintelui duhovnic Ieronim Stoican a facut din aceasta manastire o oaza de viata spirituala pentru multi credinciosi care i-au trecut pragul.

In anul 2001 a fost ridicat la rangul de arhimandrit de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar din luna mai 2007 s-a retras la manastirea Luncanii de Sus din Arhiepiscopia Timisoarei.

Toate implinirile sale misionar-pastorale si administrativ-gospodaresti i-au luminat sufletul si chipul, pregatindu-l pentru ziua intalnirii sale cu Mantuitorul Hristos, Pastorul cel Bun, Caruia i-a inchinat intreaga viata.

Duhovnic iscusit, deopotriva pentru calugari si pentru mireni, Parintele Ieronim era un sfatuitor intelept si echilibrat. Inspirat de cuvintele Sfintelor Scripturi, ale Sfintilor Parinti si de experienta vietii sale duhovnicesti, invatatura sa era in acelasi timp teologica si profund umana.

Bland, pasnic si doritor de liniste, in manastire sau oriunde l-a purtat slujirea, parintele Arhimandrit Ieronim a fost un monah evlavios si rugator, smerit si ravnitor, vietuind in rugaciune, osteneli si nevointe, pe care cu smerenie le pastra tainuite asemenea parintilor din Pateric.

Plecarea sa dintre noi inseamna o pierdere pentru obstea manastirii, pentru familia sa, dar si pentru Biserica lui Hristos in care s-a ostenit, viata sa fiind o adevarata pilda de smerenie, ascultare si dragoste fata de Biserica.

In aceste momente, cand sufletul Parintelui Arhimandrit Ieronim se desparte de trup si merge in corturile dreptilor, rugam pe Hristos-Domnul sa mangaie si sa intareasca obstea acestei sfinte manastiri, iar sufletului sau sa-i daruiasca pace sfanta si sa-l aseze in ceata sfintilor, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit!

Vesnica lui pomenire, din neam in neam!


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

31 Martie 2011

Vizualizari: 932

Voteaza:

Arhimandritul Ieronim Stoican - un parinte duhovnicesc, harnic si misionar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact