Artistii si specialistii rusi in domeniul artei ecleziale sunt preocupati profund de procesul de secularizare a aspectelor traditionale ale creatiei bisericesti: arhitectura, iconografie, artizanat decorativ. Aceste aspecte au fost subliniate in cadrul conferintei "Arta ecleziala in societatea contemporana", organizata de Biserica Ortodoxa Rusa.
"Este nevoie sa fim prudenti cu privire la experimentele artistice si cercetarile in domeniul artei religioase, din cauza faptului ca artistii care lucreaza astazi in bisericile din Rusia nu cunosc traditia decat intr-o masura superficiala", a mentionat, in cadrul conferintei, Parintele Alexandre Slatykov, decanul Facultatii de arte bisericesti a Universitatii Sfantul Tihon din Moscova.
Potrivit punctului de vedere al celorlalti participanti la conferinta, problema "eterna" a corelatiei dintre traditie si inovatie in arta religioasa ridica astazi intrebarea referitoare la supravietuirea traditiei crestine insesi.
Participantii au supus discutiei fotografii ale unor imagini contemporane, ce ilustreaza instrainarea de traditie si intelegerea nedeplina a simbolismului imaginilor sfinte. Spre exemplu, reprezentarea Maicii Domnului "a fotbalului", unde Pruncul Hristos este reprezentat cu mingea in maini. De asemenea, un mare numar de reprezentari iconografice ale Maicii Domnului si sfintilor, de slaba calitate, raspandite pe scara larga in bisericile crestine, au fost dezbatute.
Pe parcursul conferintei expertii au adus o multime de exemple, ce dovedesc ca principiile artei actuale, treptat, introduse in spatiul eclezial, il distrug din interior.
Sursa: orthodoxie.com
-
De ce nu zambesc sfintii in icoane?
Publicat in : Pictura -
Incoronarea Maicii Domnului, o icoana ortodoxa?
Publicat in : Pictura
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.