Sfantul Ioan Damaschin, considerat "ultimul parinte bisericesc", s-a nascut in jurul anului 675. A dus o lupta impotriva dusmanilor icoanelor. Va fi anatematizat de sinodul iconoclast din 754, alaturi de Patriarhul Gherman si Gheorghe de Cipru.
Apara doctrina ortodoxa niceeana impotriva monofizitismului, nestorianismului, iacobismului, maniheilor si a islamului.
Dupa informatia biografului sau, Stefan Taumaturgul, Sf.
loan Damaschin a lasat o opera consistenta si bogata, abordand teme diferite; dogmatice, polemice, moral-ascetice, oratorice, exegetice si poetice.
Cu ajutorul filosofiei, el a incorporat in propriul sau sistem rezultatele dezbaterilor hristo-logice, atitudinea ortodocsilor fata de ingeri, sfinti si icoane si rezolvarea problemelor morale si practice pe temeiul traditiei. Dintre ideile teologice de care el s-a ocupat in special, retinem definirea unor notiuni trinitare, cum ar fi: natura, ipostas, perihoreza, explicarea unirii ipostatice si cele doua vointe in Hristos. Pentru el, teologia are valoare atunci cand este transpusa in viata. De aceea, este necesar sa se desluseasca si influenta sa asupra spiritualitatii crestine si nu numai asupra teologiei.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.