Astazi este pomenit Sfantul Ioan Damaschin

 

Sfantul Ioan Damaschin, considerat "ultimul parinte bisericesc", s-a nascut in jurul anului 675. A dus o lupta impotriva dusmanilor icoanelor. Va fi anatematizat de sinodul iconoclast din 754, alaturi de Patriarhul Gherman si Gheorghe de Cipru.

 

Apara doctrina ortodoxa niceeana impotriva monofizitismului, nestorianismului, iacobismului, maniheilor si a islamului.

 

Dupa informatia biografului sau, Stefan Taumaturgul, Sf.

ioan se stinge din viata in anul 749, la Manastirea Sava, unde a fost inmormantat. Mormantul si chilia lui au fost centre de pelerinaj pen­tru toti cei care au vizitat acest lacas duhovnicesc.

 

loan Damaschin a lasat o opera consis­tenta si bogata, abordand teme diferite; dogmatice, polemice, moral-ascetice, oratorice, exegetice si poetice.

 

Cu aju­torul filosofiei, el a incorporat in propriul sau sistem rezultatele dezbaterilor hristo-logice, atitudinea ortodocsilor fata de ingeri, sfinti si icoane si rezolvarea pro­blemelor morale si practice pe temeiul traditiei. Dintre ideile teolo­gice de care el s-a ocupat in special, retinem definirea unor notiuni trinitare, cum ar fi: natura, ipostas, perihoreza, explicarea unirii ipostatice si cele doua vointe in Hristos. Pentru el, teologia are valoare atunci cand este transpusa in viata. De aceea, este necesar sa se desluseasca si influenta sa asupra spiri­tualitatii crestine si nu numai asupra teologiei.

.

03 Decembrie 2007

Vizualizari: 531

Voteaza:

Astazi este pomenit Sfantul Ioan Damaschin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE