Atelierul 'Iubi-Te-voi, Doamne' la Manastirea Secu

Un grup de elevi de la Scoala Generala cu clasele I-VIII nr. 4 din Suceava, indrumati de catre prof. Traian Chilimon, au poposit in perioada 16-20 august la poalele Muntelui Vasan, in cetatea Manastirii Secu. Aici au invesnicit timpul intr-un atelier de creatie, unde copiii au zugravit icoane pe lemn.

Activitatea desfasurata sub genericul „Iubi-Te-voi, Doamne“ a reusit sa imbrace cu bucurie chipurile si sufletele tinerilor.

„Copiii au invatat sa picteze la cursurile de icoana pe care le desfasor impreuna cu fiica mea, Eugenia Ana Chilimon, in fiecare sambata, intre orele 11:00-14:00, la noi in scoala, unde participa peste 15 elevi. Inainte de a ne apuca de lucru, le citesc copiilor rugaciunea iconarului, pe care am extras-o din Erminia picturii bizantine. E o atmosfera foarte placuta la noi, la atelier. Pana acum avem un portofoliu cu 56 de lucrari, pe care am reusit sa le expunem in cadrul a trei vernisaje desfasurate in momente diferite ale anului bisericesc (Saptamana Patimilor, Inaltarea Domnului si Nasterea Domnului). Multumim arhim. Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu, pentru gazduire, si ierod. Hrisostom Filipescu, care le-a vorbit copiilor“ a spus domnul profesor de desen Traian Chilimon.

„E prima mea icoana mai deosebita“

Elevii au mers in pelerinaj la manastirile din vecinatate, au vizitat Cetatea Neamtului, Bojdeuca lui Creanga, gustand totodata din frumusetile pasunilor si codrului ce impodobesc imprejurimile Manastirii Secu, unde au zburdat precum mieii. Dumnezeu i-a alintat si binecuvantat cu un soare jucaus, ce le-a gatit zilele ca la sarbatori. Pe tot parcursul acestor zile s-au impartasit cu frumusetea slujbelor si au ramas placut impresionati de colectia de obiecte bisericesti, precum si de atmosfera calduroasa ce i-a facut sa se simta pretuiti. „Este a treia icoana pe care am pictat-o. E foarte frumos sa poti lucra pentru Dumnezeu. Am pictat acum o icoana cu Maica Domnului, deoarece imi place mult cum ma priveste mereu ca o mama iubitoare“, a spus Nichifor Corina, eleva in clasa a VI-a. „Am auzit de cursul de pictura de sambata si m-am hotarat sa incerc si eu. Am pictat o icoana cu Sfantul Mucenic Dimitrie, pe care vreau sa o daruiesc tatalui meu. Chiar daca ziua lui de nastere a trecut, am sa i-o daruiesc de ziua numelui, pentru ca sa-i fac o surpriza. E prima mea icoana mai deosebita“, a marturisit Anca Baitan, eleva in clasa a IV-a. „Eu am ales sa pictez o icoana cu Sfantul Stelian, ocrotitorul copiilor, ca sa ma ocroteasca pe mine si pe toti copiii. Imi place ca, atunci cand lucram, zicem in gand rugaciunile pe care le stim pe dinafara, cum ar fi Imparate ceresc, Tatal nostru, Crezul si altele“, a adaugat Nichifor Diana, eleva in clasa a IV-a. (ierod. Hrisostom Filipescu)

Sursa: mmb.ro

.

21 August 2010

Vizualizari: 506

Voteaza:

Atelierul 'Iubi-Te-voi, Doamne' la Manastirea Secu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE