Au debutat, la Roman, Zilele Melchisedec Stefanescu

Astăzi, joi, 12 mai 2016, a debutat cea de-a șaisprezecea ediție a manifestărilor dedicate marelui ierarh romașcan Melchisedec Ștefănescu, care a păstorit pe scaunul vlădicesc de la Roman în ultima perioadă a vieții sale, până la nașterea sa în veșnicie (1879-1892).

La invitația Fundației „Episcop Melchisedec” și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, trupa de teatru dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova, a interpretat piesa „Suflet pentru o păpușă”, la Casa de Cultură a Sindicatelor Roman, astăzi, 12 mai, începând cu ora 12.00, în fața unei săli pline de elevi de la ciclul primar, de la toate școlile din municipiul Roman.

Acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor cultural-religioase dedicate Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, având drept obiectiv oferirea posibilității tinerilor de a participa la evenimentele culturale ale Bisericii oferite tuturor celor care doresc, indiferent de posibilitățile lor materiale.

Un moment emoționant al acestei manifestări a fost rostirea Rugăciunii Domnești de către tinerii prezenți în sală, înainte de începutul reprezentației și a salutului pascal: ”Hristos a înviat!”.

La finalul reprezentației, domnul Aurelian Alexa, directorul fundației, a subliniat tinerilor din sală motivația existenței Fundației „Episcop Melchisedec”, prezentând totodată, într-un mod succint, activitățile sociale, culturale și medicale desfășurate de către acest ONG aflat sub directa coordonare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Cu această ocazie, au fost aduse mulțumiri școlarilor, părinților acestora și în mod special dascălilor din școlile romașcane care în decursul acestui an au oferit beneficiarilor Centrului de zi din cadrul fundației daruri și numeroase bucurii. „Sperăm ca gestul lor să fie bine înțeles de toți adulții, pentru ca exemplul acestor tineri să nu rămână singular. Reprezentația de astăzi a trupei de teatru din Cahul este darul pe care fundația „Episcop Melchisedec” îl oferă tuturor tinerilor romașcani care înțeleg să trăiască ajutând pe cei slabi și neajutorați”, a declarat domnul Aurelian Alexa.

La rândul său, părintele Iulian Budescu a vorbit celor prezenți în sală despre colaborarea care există între Episcopia Basarabiei de Sud și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: „Prezența trupei de teatru din Cahul este rodul unei îndelungate colaborări între Fundația „Episcop Melchisedec”, Protopopiatul Sascut și Teatrul de Stat din Cahul, Republica Moldova. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Petru, Mitropoplitul Basarabiei și a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au pus bazele unei colaborări între Episcopia Basarabiei de Sud și Protopopiatul Sascut și datorită acestei colaborări, astăzi suntem prezenți la deschiderea „Zilelor Melchisedec Ștefănescu”. Suntem bucuroși că am venit la Roman cu trupa de artiști ai teatrului Republican Muzical Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, ca un răspuns din partea Episcopiei Basarabiei de Sud la activitatea desfășurată în Basarabia de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Protopopiatul Sascut. Mulțumim Înaltpreasfinției Sale Ioachim pentru invitația și încrederea pe care ne-o acordă în colaborarea dintre cele două eparhii. În mod special, mulțumim părintelui protopop de Sascut pentru deschiderea și respectul față de românii din Basarabia și pentru tot efortul pe care-l depune în acest sens”, a declarat părintele Iulian Budescu, Vicar administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud.

De asemenea, domnul Gheorghe Mândru, directorul Teatrului de Stat din Cahul, a declarat: „Suntem un teatru muzical dramatic din orașul Cahul, Republica Moldova. Avem în repertoriu 30 de spectocole dintre care 15 sunt destinate copiilor. Astăzi, la Roman, am venit cu trei spectacole ce vor fi prezentate de trupa noastră pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor pentru tot publicul romașcan, aceste repreentații fiind oferite gratuit, la invitația Fundației „Episcop Melchisedec”. Avem speranța că această colaborare va continua și în anii următori”.

Amintim tuturor romașcanilor că astăzi, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman, va avea loc o nouă reprezentație a trupei de la Teotrul de Stat din Cahul, pentru publicul romașcan, intitulată „Se caută un mincinos”. Intrarea este liberă.

(Pr. Valentin Băltoi)
Sursa: epr.ro
 

12 Mai 2016

Vizualizari: 136

Voteaza:

Au debutat, la Roman, Zilele Melchisedec Stefanescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE