Bilantul Arhiepiscopiei Clujului in anul 2007


Bilantul Arhiepiscopiei Clujului in anul 2007

Marti, 19 februarie 2008, la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub presedintia Arhiepiscopului si Mitropolitului Bartolomeu s-au desfasurat lucrarile anuale ale Adunarii eparhiale, in care a fost analizata intreaga activitate a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2007, sub aspect administrativ, economic, cultural si misionar-social. Sedinta Adunarii a fost precedata de slujba Tedeumului oficiata in paraclisul Facultatii de Teologie.

Evenimentul major al anului 2007 l-a reprezentat proclamarea publica a Canonizarii Sfantului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, in luna aprilie, cu participarea unei delegatii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene condusa de Preafericitul Vladimir, Mitropolitul Kievului si al Intregii Ucraine.
Tot in luna aprilie a anului trecut a fost lansata Revista de cultura si spiritualitate TABOR, publicatie lunara care se bucura de o larga receptare in mediile teologice si de cultura.

Preocuparea pastorala majora a preotilor din Eparhia Clujului a fost refacerea legaturii si a dialogului dintre cler si popor si dinamizarea misiunii in parohii, prin cicluri de predici catehetice, prin activitatea cercurilor preotesti, cu un accent pe pregatirea credinciosilor de a se putea apara in fata prozelitismului sectar, precum si prin activitatea comitetelor parohiale de femei.



Atentia acordata tinerilor si familiei

In fata problemelor pe care le intampina familia azi se impune ca preotii sa-si concentreze activitatea pastorala asupra familiei, copiilor si tinerilor, cu sprijinul mirenilor din consiliul si comitetul parohial, dar si al oricarui credincios. O atentie deosebita au acordat-o preotii problemelor copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate si care sunt lasati pe maini straine.

Biserici in constructie

In anul 2007, in Arhiepiscopia Clujului, erau in constructie sau reparatii 95 biserici si edificii bisericesti, in diferite stadii - de la fundatie pana la pictura Au fost sfintite si resfintite 16 biserici si s-a pus piatra de temelie pentru alte 4 noi lacasuri de cult.

Suma totala a lucrarilor este de 14.074.732 lei, suma repartizata dupa cum urmeaza: contributii de la credinciosi: 7.064.122 lei, Guvern: 2.440.000 lei; Secretariatul de Stat pentru Culte: 1.820.000 lei; sponsorizari: 790.012 lei; Primarii si consilii locale: 1.859.538 lei; Consilii judetene: 60.000 lei; Centrul eparhial si Administratia patriarhala: 41.060 lei.

Misiunea sociala in Arhiepiscopia Clujului, coordonata la nivelul sectorului Misionar-social, condus de Episcopul Vasile Somesanul are in derulare 18 proiecte si programe sociale, cu peste 4800 de beneficiari. In anul 2007 au fost acordate ajutoare financiare in valoare totala de 254.603 lei din "Fondul Filantropia" 67.252 lei (destinat persoanelor cu nevoi medicale), iar din proiectul "Cutia Milei pentru saraci" 187.351 lei. La acestea se adauga si sumele din Fondul Central Misionar si Fondul de intrajutorare pastorala, in valoare de 74.800 lei, din care au fost ajutate parohiile si preotii lipsiti de posibilitati.

Evenimentul important al acestui an il reprezinta proclamarea solemna a canonizarii sfintilor Martiri nasaudeni Atanasie Todoran, Vasile din Zagra, Grigorie din Telciu, Vasile din Mocod la 11 mai 2008.

Proiectele pentru anul 2008 includ: finalizarea lucrarilor la muzeul si necropola din demisolul Catedralei, demararea lucrarilor la Policlinica fara plata din Cluj, la Centrul de ingrijiri paleative din Cluj, destinat persoanelor bolnave incurabil, si inaugurarea unei cantine sociale in Bistrita.

Biroul de presa

Sursa: arhiepiscopia-ort-cluj.org

.

21 Februarie 2008

Vizualizari: 639

Voteaza:

Bilantul Arhiepiscopiei Clujului in anul 2007 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE