Bilantul Arhiepiscopiei Clujului in anul 2012

Sambata, 26 ianuarie 2013, la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub presedintia IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei s-au desfasurat lucrarile anuale ale Adunarii eparhiale, in care a fost analizata retrospectiv intreaga activitate a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2012, sub aspect administrativ, economic, cultural si misionar-social. Sedinta Adunarii a fost precedata de slujba Tedeumului oficiata in paraclisul Facultatii de Teologie.

Bilantul activitatilor Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se prezinta astfel:

Misiunea in randul tinerilor:
In fata problemelor pe care le intampina familia si tineretul, preotilor din Arhiepiscopia Clujului li s-a impus o implicare mai mare in educatia morala si in catehizare. De anul trecut, in cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca functioneaza primele patru clase de ciclu primar, gandite ca o alternativa educationala si formativa adresata copiilor si care vor fi completate, din toamna acestui an, cu primele clase de gimanziu. Tot in Cluj-Napoca functioneaza scoala gimnaziala ”Christiana – A doua sansa”, si care se adreseaza persoanelor care au abandonat scoala.Pentru 50 de copii prescolari, Gradinita ortodoxa „Sfantul Stelian” asigura pregatirea intelectuala si spirituala, in cele mai bune conditii. Au fost deschise santierele la trei Centre pentru tineret la Sangoerz Bai, Campenesti si Sacuieu, iar in sprijinul tinerilor studiosi, dar fara posibilitati financiare Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse elevilor de liceu, studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, in valoare totala de 77.700 de lei, la care se adauga si bursele in valoare de 60.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Misiunea in societate:
Arhiepiscopia Clujului, prin sectorul Misionar-social, condus de Episcopul Vicar Vasile Somesanul are in derulare 25 de proiecte si programe sociale, de care au beneficiat anul trecut peste 10.000 de persoane. In 2012 au fost acordate ajutoare financiare in valoare totala de 448.570 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 105.720 lei (in special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru saraci” suma de 171.223 lei si suma de 171.627 lei, rezultata din colecte in alimente, bani si medicamente Din aceasta primavara Centrul de Ingrijiri Paliative „Sfantul Nectarie” va oferi ingrijire si sprijin bolnavilor oncologici.

La acestea se adauga si sumele din Fondul Central Misionar si Fondul de intrajutorare pastorala, in valoare de 343.370 de lei, din care au fost ajutati preotii lipsiti de posibilitati materiale.

Biserici in constructie:
In anul 2012, in Arhiepiscopia Clujului erau in constructie sau reparatii 100 de biserici si edificii bisericesti, in diferite stadii - de la fundatie pana la pictura, si au fost sfintite si resfintite 23 de biserici. Suma totala a lucrarilor derulate anul trecut a fost de 12.657.531 de lei, repartizata dupa cum urmeaza: contributii de la credinciosi: 3.785.845 de lei, Guvern si Secretariatul de Stat pentru Culte: 4.550.321 de lei; Primarii si consilii locale: 2.259.542 de lei; Prefecturi si Consilii judetene: 2.051.823 de lei; Programul national de restaurare: 10.000 de lei.

Proiectele pentru anul 2013:
Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei se numara: inaugurarea cladirii Campusului Teologic ”Nicolae Ivan”, continuarea lucrarilor la mozaicul din Catedrala, deschiderea atelierului de lumanari, demararea lucrarilor la Centrul Misionar Social ”Sfantul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca si continuarea lucrarilor la Centrele de Tineret incepute anul trecut.

Dialogul dintre cler si mireni in Biserica Ortodoxa
Conform Statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane, Adunarea eparhiala este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative si misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanti ai clerului si credinciosilor, in proportie de o treime clerici si doua treimi mireni, alesi pe termen de 4 ani, numarul total al membrilor fiind de 30. Implicarea mirenilor iin actul de organizare a vietii bisericesti reprezinta o componenta esentiala a Ortodoxiei, care pune accent pe conlucrarea celor doua dimensiuni ale Bisericii: poporul si clerul.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

.

28 Ianuarie 2013

Vizualizari: 259

Voteaza:

Bilantul Arhiepiscopiei Clujului in anul 2012 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE