Biserica armeneasca si schitul Bordesti, restaurate in 2008


Biserica armeneasca si schitul Bordesti, restaurate in 2008


Doua monumente istorice din judet vor fi restaurate in 2008 in cadrul Programului National de Restaurare, care are alocat anul acesta un buget de 36 de milioane de lei, pentru 21 de obiective din toata tara. La banii alocati de Ministerul Culturii se adauga 27 de milioane din bugetul pentru culte, bani destinati lacasurilor de cult care sunt monumente istorice.


Biserica armeneasca "Sfantul Gheorghe" din Focsani si fostul schit Bordesti sunt pe lista monumentelor istorice ce vor fi finalizate anul acesta de Ministerul Culturii. Cel mai vechi obiectiv este Biserica cu hramul "Sf. Nicolae" a fostului schit Bordesti.

Potrivit Oficiului National al Monumentelor Istorice, ctitorie a marelui capitan de margine Manaila "ot Buzau", biserica a fost edificata la sfarsitul secolului XVII. Conform inscriptiei mesterului lemnar care a executat o frumoasa si bogat ornamentata usa de intrare in biserica, constructia propriu-zisa se incheie la 1699, iar pictura murala de o deosebita valoare artistica, executata de Pavu Mutu cu ucenicul sau Gheorghe a fost si ea datata de specialisti in jurul anului 1700. Ctitoria lui Manaila nu a rezistat in forma ei originala decat pana la cutremurul din 1802. Pana acum s-a executat consolidarea monumentului si sunt in desfasurare lucrari de arhitectura, instalatii si amenajari exterioare.


Al doilea obiectiv, Biserica Armeneasca "Sfantul Gheorghe", este datata in anul 1733 prin zapisul lui Ionita Capitan Toca, care a vandut jupanului Gaspar si "tuturor armenilor, locul pe care facuse biserica armeneasca in targul Focsanilor". Potrivit informatiilor prezentate de Directia de Cultura, comunitatea armeneasca era numeroasa in secolul XVIII, bine reprezentata economic si financiar incat sa poata cumpara terenul pentru a ridica o biserica.

Ciprian DUMITRU

 

Sursa: Monitorul de Vrancea

.

15 Ianuarie 2008

Vizualizari: 642

Voteaza:

Biserica armeneasca si schitul Bordesti, restaurate in 2008 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE