Biserica Greaca din Constanta isi sarbatoreste hramul

Luni, 6 august, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos, incepand cu ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie arhiereasca la biserica „Schimbarea la Fata” (Biserica Greaca) din Constanta.Ca in fiecare an, la slujba vor participa alaturi de un sobor de preoti si credinciosi si membri comunitatii elene din Constanta. Cei prezenti se vor putea inchina moastelor Sf. Ap. Andrei care vor fi aduse de la manastirea Pestera Sf. Ap. Andrei incepand de vineri.

Constructia bisericii a inceput in anul 1865 si s-a terminat in anul 1867, la baza ei stand firmanul de construire dat de catre Sultanul Abdul Aziz.

Cladirea, in forma dreptunghiulara, nu are turle, intrucat era prevazut in mod expres in aprobare, ca bisericile crestine din Imperiul Otoman sa nu fie mai inalte decat moscheele musulmane. Pictura bisericii a fost executata de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.

Pe 23 noiembrie 1878, in aceasta biserica, in prezenta locuitorilor orasului Constanta s-a facut primul Te-Deum de multumire pentru victoriile ostasilor romani in luptele de cucerire a independentei nationale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum si pentru revenirea Dobrogei la Tara Mama.

In anul 1954 biserica a fost declarata „Monument Istoric” si inclusa pe lista de „Patrimoniu National si Cultural”. Datorita lipsei fondurilor si a starii de degradare, membrii Comunitatii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Romane ca lacasul de cult sa treaca in sanul Bisericii Ortodoxe Romane. In anul 1974, Patriarhia Romana a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu si enoriasi in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului si a Dunarii de Jos.

Biserica „Schimbarea la Fata” mai serbeaza doua hramuri: 27 august – Sfantul Fanurie si 30 noiembrie – Sfantul Andrei.
Slujbele se savarsesc atat in limba romana cat si in limba greaca.


Biroul de Comunicare

.

03 August 2012

Vizualizari: 372

Voteaza:

Biserica Greaca din Constanta isi sarbatoreste hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE