O noua biserica a fost sfintita in aceasta duminica in Cluj-Napoca, este vorba de biserica „Inaltarea Domnului”, singura din municipiu ce poarta acest hram. Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a oficiat, de la ora 9.00, slujba de tarnosire a locasului, urmata de Sfanta Liturghie arhiereasca, ce s-a savarsit pe o esplanada amenajata in fata bisericii. Si pentru ca a fost un moment important din viata acestei parohii, care a incununat ani grei de incercari si piedici, bucuria a fost cu atat mai mare pentru multimea de participanti la sfintele slujbe.
La finalul Sfintei Liturghii, Parintele Mitropolit Andrei le-a acordat distinctii preotilor acestei parohii, preotului paroh Ioan Turc si preotului coslujitor Bogdan Ivanov, de asemenea, i-a acordat „Crucea Transilvana” patronului Ioan Hristea, iar celorlalti importanti sprijinitori ai bisericii le-a inmanat diplome de aleasa cinstire.
Parohia „Inaltarea Domnului” a fost infiintata la 1 martie 1992, avand initial ca locas de rugaciune o capela amenajata pe strada Septimiu Albini si fiind pastorita pana in noiembrie 1996 de regretatul preot Traian Herdea. Numarul mare de credinciosi a impus ridicarea unei noi biserici, cu o capacitate mai mare. Terenul pe care s-a zidit acest sfant locas a fost concesionat in anul 1997, de Primaria Cluj-Napoca, iar piatra de temelie a fost sfintita in data de 16 noiembrie 1997, de catre vrednicul de pomenire Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu.
Proiectul bisericii a fost realizat de arhitectul Alexandru Ladariu si inginerul Simion Chichisan si poarta amprenta inegalabilei arte bizantine. Constructia intregii biserici s-a realizat intre anii 2000-2011, sub coordonarea parintelui paroh Ioan Turc, prin contributia bunilor credinciosi ai parohiei, cei mai importanti sustinatori, dar si a unor sponsori si donatori, a Guvernului Romaniei, a autoritatilor locale si judetene.
Pictura in tehnica „a fresco” a fost executata de catre preotul Damian Tuluc din Mociu si echipa sa. Iconostasul, sculptat in lemn de tei, a fost realizat de mesterul Nicolae Campean din Dej-Sanmarghita si a fost impodobit cu icoane pictate de catre profesorul Pompei Ungureanu din Cluj-Napoca.
Sursa: radiorenasterea.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.