Biserica de lemn din satul Talpa, resfintita de IPS Mitropolit Teofan

Luni, 9 iunie 2014, a avut loc resfintirea bisericii de lemn cu hramurile „Sfanta Treime“ si „Sfintii Voievozi“ din satul Talpa, comuna Candesti, judetul Botosani. Slujba a fost oficiata de IPS Parinte Mitropolit Teofan, inconjurat de un sobor de 22 de preoti si diaconi, din care a facut parte si parintele Ionut-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, delegat al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la eveniment. Slujba de resfintire a fost urmata de Sfanta Liturghie, la finalul careia s-au tinut discursuri cu inmanari de distinctii persoanelor care au ajutat la restaurarea lacasului de cult.Biserica „Sfanta Treime“ din Parohia Talpa, Protopopiatul Dorohoi, dateaza din anul 1777. Ridicat de stolnicul Teodor Volinschi, lacasul a fost restaurat de doua ori de-a lungul timpului. Ultimele lucrari au demarat in anul 2011 si au fost posibile prin sprijinul doamnei Aspazia Cojocaru, judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Slujba de resfintire a bisericii a fost oficiata de IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La eveniment au participat numerosi preoti din zona, dar si foarte multi credinciosi, care au avut posibilitatea sa treaca prin sfantul altar. Din soborul slujitor a facut parte si delegatul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, parintele Ionut-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, precum si pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protoieriei Dorohoi.

Dupa oficierea slujbei de resfintire a urmat Sfanta Liturghie, pe un podium frumos impodobit. Citirea pericopei evanghelice a fost succedata de cuvantul de invatatura al Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, in care acesta a vorbit despre prezenta Duhului Sfant in toate momentele din viata Bisericii: „Toate momentele din viata Bisericii sunt momente de prezenta ale Sfantului si de viata Facatorului Duh. De aceea, ne rugam la toate slujbele ca Duhul Sfant sa coboare peste noi. Un sfant parinte al Bisericii spunea la un moment dat: «Doamne, fa ca toti oamenii sa te cunoasca pe Tine in Duhul Sfant, caci doar in Duhul Sfant si prin puterea Lui, omul te poate cunoaste cu adevarat». La fel, un mare barbat mort in inchisorile din anii a50 isi indemna colegii de suferinta, spunandu-le sa se intoarca la Duhul Sfant, la dumnezeiasca Evanghelie si la apostolica Traditie, caci spiritualitatea crestina este asezarea omului sub obladuirea Duhului Sfant. Si continua el, zicand: foc este viata religioasa, si daca ea este traita in ritmul cel mai intens si adanc, in incandescenta, atunci toate problemele, toate indoielile si toate framantarile sufletesti isi vor primi raspunsul, caci Duhul Sfant calauzeste si lumineaza mintea, ca ea sa inteleaga adevarul mantuitor. De aceea, iubiti credinciosi, sa ne straduim sa devenim salas al Sfantului Duh, prin practicarea smereniei, a iubirii fata de toti si de toate si a iertarii“.

„Frumusetea si demnitatea unei biserici restaurate“
La finalul Liturghiei a fost citit hrisovul de resfintire al bisericii din Talpa, apoi parintele Ionut-Gabriel Corduneanu a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, intitulat „Frumusetea si demnitatea unei biserici restaurate“.

„Intre multele daruri mostenite de la inaintasi, bisericile de lemn din tara noastra formeaza un pretios patrimoniu spiritual si cultural al neamului romanesc, apreciate pe plan national si international. Ele sunt monumente-document care reflecta prin insasi arhitectura lor cumintenia si spiritul creator al poporului roman iubitor de Hristos si purtator de multe lumini si binecuvantari, pastrate si cultivate in mod pasnic si smerit, ca pe o taina a Crucii si a Invierii, a jertfei si a bucuriei. Prin rolul pe care l-au avut in viata romanilor ortodocsi de-a lungul timpului: altar si scoala, simbol de cultura si arta, bisericile de lemn din Romania exprima deodata creativitatea si caldura sufletului romanesc. Ele sunt locul sfintit in care generatii la rand, in vremuri de pace sau de restriste, la momente de bucurie sau de tristete, au chemat pe Dumnezeu in rugaciune si s-au adunat in comuniune, pentru a dainui ca popor crestin in istorie. Vechea biserica de lemn din satul Talpa, una dintre cele mai frumoase din tinutul Botosanilor, a fost ctitorita in anul 1777 de catre Teodor Volinschi, pe fosta mosie a boierului Sandu Ioan Talpa. Pentru vechimea si valoarea ei artistica, ea a fost inscrisa in lista monumentelor istorice, dupa ce a strabatut timpul si toate vitregiile vremii, iar acum, dupa aproape doua veacuri si jumatate de existenta, a fost restaurata si impodobita cu multa evlavie si darnicie, prin contributia financiara a doamnei prof. univ. dr. Aspazia Cojocaru, fiica vrednica a acestor plaiuri, si prin grija parintelui paroh Daniel Caliman. In aceasta zi, la sarbatoarea Preasfintei Treimi, dupa incheierea lucrarilor de restaurare, biserica oarecum renascuta este pregatita pentru primirea resfintirii ei prin lucrarea harului si osteneala Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei“, s-a aratat in mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Dupa ce doamnei Aspazia Cojocaru i-a fost inmanata Crucea Patriarhala pentru mireni din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a urmat un scurt cuvant al parintelui Daniel Caliman, parohul bisericii din Talpa: „Atmosfera cu totul deosebita din aceasta zi ne aduce aminte de un eveniment similar petrecut in vechime la Ierusalim, anume sfintirea Templului lui Solomon. La fel ca atunci, primul nostru gand in aceasta preafrumoasa zi este sa inaltam rugaciuni de multumire catre Dumnezeu, Cel care ne-a binecuvantat cu aceasta mare bucurie. Zicem si noi odata cu Solomon imparatul: «Doamne, Dumnezeul lui Israel! Nu este Dumnezeu asemenea Tie, nici in cer sus, nici pe pamant jos; Tu pazesti legamantul si ai mila de robii Tai care umbla cu toata inima lor inaintea Ta»“.

In final, doamna judecator Aspazia Cojocaru a facut cateva marturisiri referitoare la contextul demararii lucrarilor de refacere a bisericii monument istoric din Talpa, dupa care IPS Parinte Teofan a acordat distinctii de vrednicie celorlalte persoane care au sprijinit lucarile de restaurare a bisericii din Talpa. De asemenea, parintele paroh Daniel Caliman a fost hirotesit iconom stavrofor. Evenimentele de luni de la Talpa s-au incheiat cu o slujba de pomenire pentru ctitorii bisericii trecuti la Domnul, precum si pentru toti cei inmormantati in cimitirul din apropiere.

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.

11 Iunie 2014

Vizualizari: 301

Voteaza:

Biserica de lemn din satul Talpa, resfintita de IPS Mitropolit Teofan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE