Biserica noastra a praznuit ieri pe Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan

Biserica noastra a praznuit ieri pe Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan Mareste imaginea.

"Ceea ce am vazut cu ochii nostri, am pipait cu mainile noastre si am auzit cu urechile noastre despre Cuvantul vietii, aceea va vestim." (I Ioan I, 1-2)

Sfantul Ioan Evanghelistul este fiul lui Zevedei si al Salomei, fratele lui Iacov, de meserie pescar si de loc din Betsaida

Crescut in scoala Mantuitorului, Ioan era de o aleasa sensibilitate, si isi explica multe din faptele lui Hristos nu numai pe textele Scripturii, ci si prin intelepciunea veche sub inspiratia aceluiasi Duh Sfant. El a fost martor al multor minuni ale Mantuitorului facute asupra naturii, asupra omului si mai ales asupra Sa: "Schimbarea la Fata" (Luca IX, 28), invierea, cand a intrat in mormant si a vazut si a crezut (Ioan XX, 8).

A insotit pe Mantuitorul in momentele grele ale supliciului, judecatii si rastignirii, redand mai tarziu pentru indoielnici ceea ce a vazut si a auzit langa Crucea rastignirii.

Dupa invierea lui Hristos, Ioan se bucura si este intaiul apostol care cerceteaza mormantul gol (Ioan XX) si reda cazul indoielii si neintelegerii invierii de catre apostolul Toma (vers. 24-29).

Sfantul Ioan scrie Evanghelia, pentru apararea invataturii lui Hristos impotriva ereticilor.

Cea mai controversata scriere a Sfantului Ioan este Apocalipsa, fiind o revelatie absolut personala, intelesul cunoscandu-l doar autorul.

El a trecut catre Domnul in anul 101, incheindu-se astfel epoca apostolica a crestinismului primelor veacuri.

Pentru credinciosii de astazi, praznuirea Sf. Ioan Evanghelistul si Teologul este un act al credintei, o dovada a dragostei, o continuitate apostolica, o evlavie sfanta si nepatata. Numele sau va fi pomenit atat cat va fi lumea, dar mai ales in vremurile apocaliptice de apoi pentru care trebuie sa fim pregatiti oricand avand marturia apostolilor: "Trei sunt in cer care marturisesc pentru noi: Tatal, Fiul si Sfantul Duh" (I Ioan V, 7), de a caror Imparatie sa fim si noi invredniciti acum si in veci. Amin!

.

18 Septembrie 2006

Vizualizari: 2380

Voteaza:

Biserica noastra a praznuit ieri pe Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE