Biserica Ortodoxa a intrat in Perioada Octoihului

Credinciosii ortodocsi au intrat de duminica, 10 iunie 2012, in cea mai lunga perioada a anului bisericesc, Octoihul. Aceasta este, pe langa Triod si Penticostar, una din cele trei perioade ale Anului Bisericesc. Perioada Octoihului incepe cu Duminica de astazi si se incheie cu Duminica Vamesului si Fariseului.

Perioadele anului eclezial depind de data la care praznuim Sfintele Pasti in anul in curs si in cel urmator. Astfel, Penticostarul tine de la Praznicul Invierii si pana la Odovania Praznicului Rusaliilor, Octoihul de la Duminica Tuturor Sfinţilor si pana la Duminica Vamesului si Fariseului, atunci cand incepe perioada Triodului.

Toate au caracteristici liturgice si tipiconale speciale, marcand, fiecare in mod specific, accentele teologice ale timpului sacru bisericesc.

Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS, Inaltpreasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului: „Este cea mai lunga perioada din cursul anului bisericesc, ea variind in funcţie de data Pastelui din doi ani consecutivi, din anul acesta si din anul urmator. Numarul duminicilor poate varia de la 28 pana la 38. Perioada aceasta este randuita dupa cartea care i-a si dat numele. Cantarile sunt randuite pe cele opt glasuri, fiecare saptamana avand un glas special. Tot cu Duminica I dupa Rusalii incepe si numerotarea Voscresnelor, adica acele cantari care sunt inspirate din cele 11 Evanghelii ale Invierii, randuite la Slujbele Utreniilor noastre”.

A doua duminica a Octoihului este inchinata, in calendarul Bisericii noastre, Sfintilor Romani.

Sursa: basilica.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

10 Iunie 2012

Vizualizari: 432

Voteaza:

Biserica Ortodoxa a intrat in Perioada Octoihului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

octoihul anul bisericesc

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE