Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe cei adormiti intru Domnul

 

Astazi, 3 noiembrie, in Biserica Ortodoxa Romana se face pomenirea mortilor. Biserica a randuit mai multe zile cand se fac aceste pomeniri.

 

Doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt consacrate in chip special in toate Bisericile Ortodoxe, pomenirii generale a mortilor: Sambata dinaintea Duminicii lasatului  sec de  carne, cunoscuta in popor si sub denumirea de Mosii de iarna  si Sambata  dinaintea  Duminicii  Pogorarii Duhului Sfant - Mosii de vara (Sambata Rusaliilor).

 

Biserica Ortodoxa, consacrand aceasta sambata pomenirii generale a mortilor, n-a facut altceva decat sa crestineze stravechea sarbatoare pagana de vara, numita Parentalia, prin care romanii isi pomeneau si cinsteau pe mortii (parintii) lor (parentes, de unde Parentalia). 

 

In pietatea populara s-au statornicit in timpul mai nou - indeosebi in Biserica romaneasca si in cea ruseasca - si alte zile decat sambata , din care unele cu data fixa, altele cu data variabila  pentru pomeniri  ale mortilor.

 

Astfel, in Biserica rusa se indatineaza o astfel de pomenire in ziua de 6 august, cand, fiind sarbatoarea Schimbarii la fata a Domnului, Biserica se roaga ca si cei morti sa se impartaseasca de lumina dumnezeiasca a Taborului.

 

In Biserica ruseasca se practica, din timpuri mai vechi, o pomenire generala a mortilor, cunoscuta sub denumirea populara de Pastile Blajinilor, adica Pastile Fericitilor sau al mortilor, care are loc marti dupa Duminica Tomii. Practica aceasta, care pare de origine foarte veche, a ajuns si in partea de rasarit a tarii noastre (Moldova), ba chiar si in unele regiuni din Ardeal si Banat, unde Pastile Blajinilor se mai numesc si Mosii de Pasti, si se serbeaza fie luni dupa Duminica Tomii, fie in Duminica Tomii (in Banat), fie chiar luni in Saptamana Luminata sau in alte zile din aceasta saptamana.

 

In Biserica romaneasca se face pomenirea generala a eroilor in Joia inaltarii Domnului.

 

Citeste: Cultul mortilor

.

02 Noiembrie 2007

Vizualizari: 993

Voteaza:

Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe cei adormiti intru Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE