Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfantul Apostol si Evanghelist Matei

 

In fiecare an, pe data de 16 noiembrie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfantului Apostol si Evanghelist Matei. Sfantul Matei, Apostol al lui Hristos, era originar din Capernaum, unde exercita profesia de vames. El era fiul lui Alfeu si se numea Levi (Marcu 2, 14). Dupa ce devine Apostol al Mantuitorului, primeste numele de Matei.

 

Dupa pogorarea Sfantului Duh asupra Apostolilor, predica Evanghelia in Ierusalim.

 

Pe timpul persecutiei lui Irod Agripa, paraseste Ierusalimul si propovaduieste Evanghelia in Etiopia. Dupa traditie a vestit Evanghelia si in India si a murit ca martir.

 

Evanghelia dupa Matei este prima scriere din Noul Testament. Ea se afla inscrisa in lista Canonului Muratori si este amintita de Sfintii Parinti: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigore de Nazianz. Este recunoscuta ca autentica si de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) si confirmata de Sinodul ecumenic Trulan (692) si sinodul al VII-lea (787).

 

Limba originara a Evangheliei dupa Matei este limba aramaica, limba vorbita de evrei, dupa intoarcerea lor din robia babilonica. Mai tarziu, inainte de anul 70 d. Hr., Evanghelia s-a tradus in limba greaca. Autorul traducerii pare sa fie insusi Sfantul Apostol si Evanghelist Matei.

 

Evanghelia a fost scrisa in orasul Ierusalim, in perioada 43-44 d.Hr si are ca scop - dovedirea mesianitatii lui Hristos.

 

.

15 Noiembrie 2007

Vizualizari: 1032

Voteaza:

Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfantul Apostol si Evanghelist Matei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE