Luni, 9 iunie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Sfanta Treime, sute de credinciosi ai Parohiei Tantava, din Protoieria Bolintin, au participat la slujba de sfintire a bisericii parohiale care a primit hramurile "Sf. Treime", "Sfantul Lazar" si "Sf. Ier.
Dupa slujba de sfintire, in altarul de vara al bisericii, Intaistatatorul eparhiei noastre a oficiat Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, la finalul careia a rostit un cuvant de invatatura in care a vorbit despre Dogma Sfintei Treimi care reprezinta adevarul de temelie al credintei crestine. Invatatura despre Sfanta Treime, a aratat Preasfintia Sa, are o insemnatate deosebita pentru viata noastra duhovniceasca, deoarece asa cum persoanele Sfintei Treimi exista una in alta, intr-o unitate perihoretica fiintiala, tot asa si crestinii formeaza o comuniune spirituala de credinta, nadejde si iubire in Dumnezeu. Totodata, ierarhul nostru a evidentiat si frumusetea duhovniceasca a momentului sfintirii bisericii care devine Casa a lui Dumnezeu, deoarece, prin sfintire, Dumnezeu cel in Treime inchinat si slavit Se salasluieste acolo, lucrand tainele cele mantuitoare.
In continuare, Chiriarhul nostru, apreciind activitatea pastoral-misionara, administrativ-gospodareasca si social-filantropica desfasurata, a acordat distinctia de iconom stavrofor parintelui paroh Dragomir Georgica, iar parintelui Vasile Octavian, de la aceeasi parohie, distinctia de iconom. De asemenea, a oferit distinctia eparhiala "Vrednicia Vlasceana" domnului Ing. Lazar Popescu, pentru implicarea deosebita in acest proces de restaurare si infrumusetare a bisericii din Tantava. Totodata, au primit diplome de vrednicie Domnul Tudor Florea, Primarul Comunei Gradinari si domnul Viceprimar Dumitrache Gheorghe. Preotii slujitori prezenti au primit lucrarea "Meletie - Amintiri despre Sat, Biserica si oameni”, aparuta la Editura Episcopiei Giurgiului.
La final, toti crediciosii au luat parte la agapa frateasca organizata cu prilejul sfintirii bisericii parohiale, iar spre folos duhovnicesc au primit iconite cu Sfanta Treime.
Prima stire despre biserica Parohiei Tantava dateaza din anul 1810. In catagrafia intocmita in acel an se spune ca biserica din sat era de zid ,,tare” si avea trei preoti: Toma, Ioan si Andrei. La intrarea in biserica, in dreapta, se gaseste portretul arhimandritului Meletie Cascioreanul de la Manastirea Pantocrator, egumenul manastirii Cascioarele, considerat al doilea ctitor al bisericii, care in anul 1862 a refacut vechiul locas, impodobindu-l cu fresca, obiecte de cult, iconostase si strane. Curgerea timpului si-a pus amprenta asupra sfantului locas care, intre anii 2009-2014, a fost restaurat in totalitate, efectuandu-se ample lucrari de infrumusetare si restaurare.
Sursa: episcopiagiurgiului.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.