Biserica din Remetea are nevoie de sprijin


Biserica din Remetea are nevoie de sprijin

 

Biserica reprezinta pentru ortodocsi marturia perenitatii poporului de pe aceste meleaguri, care, in vremuri de restriste, a stiut sa-si pastreze traditiile, specificul sau de viata, credinta si limba strabuna. O astfel de biserica construita de peste 300 de ani este "Adormirea Maicii Domnului" din satul Remetea.

 

In anul 1740, cele 40 de familii crestin-ortodoxe din satul Remetea, dornice sa-si construiasca o biserica, trimit o delegatie formata din trei persoane la imparatul Carol I, aflat in vizita in Ardeal. Din pacate, vizita lor se soldeaza cu esec, imparatul nefiind de acord cu construirea unei biserici. Acestia insa nu se dau batuti, iar dupa 45 de ani, in 1785, pe timpul imparatului Iosif al II-lea, reusesc sa construiasca o biserica de lemn, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Pe acelasi loc, in 1840 se ridica o noua biserica din piatra, care sta si azi in picioare. Constructia bisericii este in forma de corabie cu turn clopotnita, un stil comun in Ardeal. Biserica a fost pictata partial in medalioane de catre profesorul Lica Anton, insa timpul si-a pus amprenta asupra ei, astfel ca in luna martie 2002, conform hotararii conducerii parohiei, au demarat lucrarile de renovare. Cu ajutorul satenilor, in sapte luni, lucrarile au fost terminate, cu aceasta ocazie inaltndu-se turnul cu patru metri. Anul trecut, preotul paroh Toma Las, alaturi de consiliul bisericesc, a inaintat Episcopiei Ortodoxe Romne a Oradiei un proiect de pictare a bisericii,solicitand si finantarea necesara. Desi nu au primit inca niciun raspuns, lucrarile au inceput cu ajutorul enoriasilor din sat. Pictorul aradean, care s-a angajat sa execute lucrarea, a considerat ca ar fi nevoie de 40.000 lei, suma prea mare pentru posibilitatile parohiei. "Chiar daca unii satenii s-au angajat sa plateasca pentru pictarea anumitor scene biblice, banii nu ne sunt de ajuns, dar speram sa primim un raspuns pozitiv si de la Episcopie", a tinut sa precizeze Vasile Bar, epitropul parohiei.


Cei care vor si cred ca pot ajuta la terminarea lucrarilor bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Remetea pot depune bani in contul bisericii: RO49RNCB00340R1826810001 deschis la BCR.

 

Claudia BONCHIS

Sursa: crisana.ro

.

16 Martie 2008

Vizualizari: 708

Voteaza:

Biserica din Remetea are nevoie de sprijin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE