Biserica din Scaiesti a implinit 200 de ani

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Scaiesti, Protopopiatul Craiova Nord, la finele săptămânii trecute. Cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a săvârşit slujba de resfințire a Bisericii cu hramurile „Cuvioasa Parascheva”, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi „Sfântul Nicolae” din Parohia Scaiesti.

Credincioşii din Parohia doljeană Scaieşti au întâmpinat cu bucurie evenimentul resfinţirii bisericii închinate Sfinţilor Dimitrie, Parascheva şi Nicolae din localitate. Momentul de intensă trăire duhovnicească a fost plinit de prezenţa IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a slujit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La final, Părintele Mitropolit a vorbit celor de faţă despre rolul Bisericii în viața comunității, subliniind grija pe care o poartă Dumnezeu celor care locuiesc în Casa Sa. „De bună seamă că Biserica reprezintă pentru noi locul în care ne regăsim împreună cu Dumnezeu. În Biserică noi suntem în Casa Tatălui Ceresc şi pentru viața aceasta pământească, şi pentru viața cerească. Pe pământ nu avem altă casă mai prețioasă decât Biserica. În Biserică găsim ceea ce nu găsim niciunde, Îl aflăm pe Creatorul nostru Dumenezeu, care ne aşteaptă de fiecare dată cu brațele deschise să ne împărtăşească de darurile Sale cele bogate. Sfânta Scriptură aminteşte de nenumărate ori că Dumnezeu şi-a făcut Casă în mijlocul poporului Său, şi-a zidit locaş sfânt şi a aşezat în acesta înțelepciunea şi sfințenia Sa. Cum am putea numi Sfânta Biserică, decât aşternutul picioarelor Domnului? Prin urmare, Cei ce iubesc Biserica, binecuvântați vor fi de Domnul!”, a spus in cuvântul de învățătură Mitropolitul Olteniei.

De asemenea, preotul Ion Nicolae, protoiereu al Protopopiatului Craiova Nord, a vorbit despre însemnatatea acestei zile pentru credincioşii din Scaieşti şi despre istoricul sfântului locaş de închinare. „Ziua de astăzi este însemnată pentru această biserică, pentru că iată, după 191 de ani, are loc resfințirea ei, a cărei piatră de temelie a fost pusă in anul 1815. Prin urmare, acum 200 de ani s-a început construcța acestei biserici. Zidirea a avut loc între anii 1815 – 1818, iar slujba de sfințire a fost oficiată in anul 1818. După ce s-au finalizat lucrările de pictură, în anul 1824, s-a oficiat slujba de resfințire. Începând cu anul 1998, s-au executat lucrări de reparații, a fost refăcut parțial acoperişul. Atunci biserica a fost tencuită din nou şi s-a restaurat pictura interioară. Preotul paroh Răduț Antonie a fost sprijinit pentru ducerea la bun sfârşit a lucrărilor de către enoriaşii parohiei, Consiliul şi Comitetul parohial, şi de către autoritățile locale”.

La final, reprezentanții autorităților locale, alături de credincioşii care s-au implicat în realizarea lucrarilor de consolidare a bisericii au primit gramate de mulțumire din partea Mitropoliei Olteniei. De asemenea, preotul paroh Antonie Răduț a fost ridicat la rangul onorific de iconom stavrofor, pentru activitatea pastorală deosebită.

Gabriela Firu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

24 Septembrie 2015

Vizualizari: 145

Voteaza:

Biserica din Scaiesti a implinit 200 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Biserica din Scaiesti

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE