Biserica din sec IV descoperite in Mehedinti


In vara anului 2006, dupa revarsarile apelor Dunarii, mai multe localitati din Mehedinti au fost inundate, printre care si localitatea Izvoarele. Imediat dupa retragerea apelor, politia de frontiera a descoperit aici urme de zidarie, pe malul Dunarii, printre nisip si stufis. Au fost anuntati imediat specialistii arheologi. Dupa ce s-a primit autorizatia de la Ministerul Cultelor, in august 2007 au inceput cercetarile.

S-a constatat astfel ca zidurile constructiei au circa un metru si cincizeci centimetri adincime in pamant si o grosime de 60 cm.

S-a stabilit ca este vorba de o constructie unicat, o biserica paleocrestina din mediul roman rural, singura biserica de acest fel descoperita in lumea romana rurala din Dacia, fiind astfel un document istoric de mare importanta pentru istoria crestinismului romanesc. De asemenea, s-au descoperit monezi, un inel care are satonul in forma de cruce, precum si alte vestigii care dateaza fara nici un dubiu constructia ca fiind ridicata in sec IV.

"Descoperirea este importanta intruct, daca avem o biserica crestina in secolul IV la nordul Dunarii, trebuie sa avem si o asezare importanta in jurul ei, formata mai ales din crestini.


Este o dovada concreta ca dupa retragerea romana din Dacia, aici a continuat sa traiasca efectiv o populatie de limba si cultura latina, dar ce este mai important, o populatie crestina", a declarat pentru postul de radio Lumina al Episcopiei Severinului si Strehaiei, domnul conf. univ. dr. Ion Stanga, directorul Muzeului Portile de Fier, din Drobeta Turnu Severin.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

04 Septembrie 2007

Vizualizari: 860

Voteaza:

Biserica din sec IV descoperite in Mehedinti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE