Biserica "Sf. Dumitru" din municipiu isi primeste duminica Arhiereul

Credinciosii parohiei "Sf. Dumitru" din Drobeta Turnu Severin, primesc duminica, 15 ianuarie, vizita si binecuvantarea ierarhului lor.A devenit deja o traditie ca in cate o duminica sau sarbatoare, Intaistatatorul Episcopiei Severinului si Strehaiei, sa savarseasca Sfanta Liturghie in bisericile din diverse parti ale judetului si municipiului, in dorinta de a fi mai aproape de fiii duhovnicesti ai Eparhiei, si de a lua contact direct cu pulsul vietii bisericesti mehedintene.

Vizitele pastorale ale Parintelui Episcop au pe langa finalitatea comuniunii liturgice si euharistice, scopul intaririi in credinta si al petrecerii in sanul comunitatii credinciosilor dreptslavitori.

Astfel, la trecerea a doua duminici dupa botezul Domnului, in ziua praznuirii Sf. Cuvios Pavel Tebeul, severinenii sunt invitati la Biserica „Sf. Dumitru” din municipiu, cunoscuta sub numele de „Biserica din cimitir”, spre a se ruga impreuna cu conducatorul vietii spirituale a cetatii de pe malul Dunarii, Preasfintitul Parinte Nicodim.

Ceremonia religioasa arhiereasca va incepe in jurul orei 09.00, impreuna cu Preasfintia Sa slujind si un ales sobor de preoti si diaconi.

Biserica a fost zidita in anul 1873 de o singura femeie, Joita Chintescu, in memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Biserica fiind lovita de obuze si gloante, in luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, a fost refacuta de bunul si iubitorul de Dumnezeu, Ghita Efta Bejan, veteran din razboiul din anul 1877, care a reparat toate stricaciunile din interior si exterior, impodobins sfantul locas cu pictura noua. Aceste reparatii au fost fãcute si in memoria pomenirii bravilor eroi, morti cu arma in manã pe campia din jurul bisericii si a orasului.

Pana in anul 1976 a fost folosita ca si capela de cimitir de catre toate bisericile din oras, cand P.F. Parinte Patriarh Teoctist Arapasu, pe atunci Mitropolit al Olteniei a transformat-o in biserica parohiala pentru a deservi pe credinciosii din noul cartier Crihala al orasului Drobeta Turnu Severin.

Actualmente, de pastorirea credinciosilor se invredniceste parintele paroh Vasile Ghitan.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

11 Ianuarie 2012

Vizualizari: 273

Voteaza:

Biserica "Sf. Dumitru" din municipiu isi primeste duminica Arhiereul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE