Biserica Sfânta Vineri din cartierul bucureștean Drumul Taberei isi sarbatoreste sambata, 14 octombrie 2017, cel de-al doilea hram.
Parohia a fost înfiinţată în urma hotărârii Consiliului Eparhial, în toamna anului 1998. La inițiativa preotului Nicolae Burlan, a fost adusă o bisericuță de lemn din comuna Vicovul de Jos din județul Suceava. Biserica de lemn a fost sfințită în ziua de 26 iulie 1998. Hramul bisericii este Sfânta Cuvioasă Parascheva.
În ziua de 29 septembrie 2002 s-a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici cu hramul Sfânta Vineri și Sfântul Antim Ivireanul, îngropând în această temelie și cărămizi din fosta biserică Sfânta Vineri, demolată abuziv în 1987. Biserica are 37 m în lungime, 23 m în lățime, înălțimea fiind de 33 m. În data de 11 noiembrie 2007, în prezența a mii de credincioși, a fost târnosită biserica nou construită. Slujba de sfințire a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În această biserică se află, la loc de cinste, într-o raclă din lemn sculptat, un veşmânt al Sfintei Parascheva de la Iași, fragmente din moaștele Sfântului Teodor Stratilat (martirizat în sec. IV) şi ale Sfântului Pantelimon, precum și fragmente din veșmântul Sfântului Ioan Iacob Românul de la Hozeva (Țara Sfântă).
„Spre deosebire de acatistele celorlalţi sfinţi unde se vorbeşte despre viaţa lor, în Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva nu se vorbeşte despre viaţa ei, ci despre ajutorul pe care ea îl dăruieşte credincioşilor care se roagă ei. De aceea, ea este considerată mult folositoare. Această evlavie deosebită arată ajutorul grabnic pe care ea îl dăruieşte celor care se roagă ei şi urmează pilda vieţii ei de evlavie, smerenie şi dărnicie. Sfânta Cuvioasă Parascheva este o sfântă foarte populară în toată România, dar şi în partea de nord a Constantinopolului şi a Greciei, în Bulgaria şi în Serbia, deoarece moaştele ei au fost duse în aceste ţări în timpul stăpânirii otomane ca şi o încurajare în credinţă” (Patriarhul României).
Sursa: basilica.ro
-
Alaturi de Sfanta Parascheva, iesenii se pot inchina unor fragmente din moastele a inca 32 de sfinti
Publicat in : Credinta -
Cand e imbracata Sfanta Parascheva?
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.