Biserica 'Sfantul Cuvios Nicodim' din Craiova a fost sfintita

Biserica „Sfântul Cuvios Nicodim” din cartierul craiovean Craioviţa Nouă s-a dovedit neîncăpătoare duminică, 18 octombrie, pentru sutele de credincioşi veniţi din toate zonele oraşului spre a fi părtaşi la bucuria târnosirii sfântului locaş. La ceas de aleasă sărbătoare, slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Pentru implicarea deosebită şi osteneala depusă în ridicarea şi împodobirea sfântului locaş, mai multe persoane, în frunte cu preotul paroh Ion Roman, au primit Gramate de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei, iar preotul slujitor Ştefan Fleşcan a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor.

O minune ce demonstrează puterea lui Dumnezeu şi limitele noastre
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credincioşilor cuvânt de învăţătură despre textul pericopei evanghelice duminicale ce relatează despre minunea învierii fiului văduvei din Nain (Luca 7, 11-16). „Prin minunea învierii fiului văduvei din Nain, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată încă o dată că El este <<Adevărul, Calea şi Viaţa>>. O minune la care va adăuga mai târziu pe cea a învierii ficei lui Iair şi a lui Lazăr, pentru ca apoi să le încununeze prin propria Sa înviere. Vedem în acest fel superioritatea Cuvântului lui Dumnezeu care a zis la crearea lumii: <<Să fie…!>> şi toate s-au făcut. Iar acum, El porunceşte când să iasă şi când să se întoarcă sufletul în om. O minune ce demonstrează puterea Lui şi limitele noastre. Pentru că biologicul din noi are limitele lui, se opreşte la metafizic. Dincolo de această limită pătrundem cu ajutorul gândurilor, iar mai departe numai cu ajutorul credinţei puternice, jertfelnice şi mărturisitoare. Căci, ne spune Mântuitorul Hristos: << Cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cel ce Mă iubeşte pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui.>>(Ioan 14, 21)”.

O biserica este ca o axă ce se deschide sspre Împărăţia cerurilor
În continuare, IPS Părinte Mitropolit a subliniat importanţa Bisericii în viaţa credincioşilor creştini şi răsplata pe care o primesc cei care se ostenesc pentru a construi Casă lui Dumnezeu. „O biserica este ca o axă ce se deschide pe verticală spre Împărăţia cerurilor. Un loc binecuvântat de unde se ridică rugăciunea poporului lui Dumnezeu şi a preoţilor spre Tatăl ceresc. Iată cum, încă înainte de crearea lumii, Dumnezeu a rânduit ca în acest loc, aflat la întretăiere de drumuri, să se construiască o biserică pusă sub purtarea de grijă a Sfântului Nicodim. De aceea, mare este răsplata celor care s-au nevoit pentru a ridica acest sfânt locaş spre mângâierea sufletelor cu mireasma Duhului Sfânt, dătătorul de viaţă, Cel care ne curăţeşte sufletele de toată întinăciunea. Aşadar, zidirea acestei biserici, prin contribuţia şi osteneala credincioşilor, este cu adevărat o lucrare sfântă şi binecuvântată, o lucrare ce este răsplătită şi prin aprecierile noastre, dar în primul rând este binecuvântată şi răsplătită de Mântuitorul Iisus Hristos în Împărăţia lui Dumnezeu, aşa precum cerem şi în rugăciunile noastre: <<Binecuvintează Doamne pe cei ce iubesc podoaba Casei Tale!>>”, a încheiat IPS Irineu.

Biserica Sfântul Nicodim – repere istorice
Aşezată în cel mai mare cartier al oraşului, Craioviţa Nouă, la intersecţia bulevardelor Calea Severinului şi Dacia, în zona blocurilor ANL, biserica închinată Sfântului Cuvios Nicodim cel sfinţit de la Tismana are ca început data de 12 aprilie 2006. Piatra de temelie a fost pusă de Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar ridicarea sa a avut loc într-un timp foarte scurt, mai puţin de 1 an, la 1 aprilie 2007 primindu-se binecuvântare arhierească pentru săvârşirea sfintelor slujbe.

Preot Gheorghe Cioiu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

20 Octombrie 2015

Vizualizari: 131

Voteaza:

Biserica 'Sfantul Cuvios Nicodim' din Craiova a fost sfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE