Biserica Sfantul Gheorghe de la Mogosoaia

Biserica Sfantul Gheorghe de la Mogosoaia se pregateste de sarbatoare

Duminica, 17 august 2014, la orele 7.30, va avea loc o procesiune cu moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu de la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti pana la biserica Sfantul Gheorghe din incinta Ansamblului istoric brancovenesc de la Mogosoaia pentru a fi venerate de cler si credinciosi.

In continuare, de la orele 9.30, va fi savarșita Sfanta Liturghie arhiereasca, iar de la orele 11.30, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, impreuna cu alți ierarhi, va sfinți pictura restaurata a bisericii Sfantul Gheorghe Mogoșoaia.Racla cu moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu va ramane la biserica Sfantul Gheorghe de la Mogosoaia pana in jurul orelor 15.00, cand va fi readusa la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti.

Biserica „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ de la Mogosoaia

Amplasata in afara zidurilor bine cunoscutului Palat domnesc, din localitatea ilfoveana Mogosoaia, Biserica „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ este parte componenta a curtii domnesti a Sfantului Martir Constantin Brancoveanu. Aceasta ctitorie a voievodului Tarii Romanesti de la 1688 este singurul spital duhovnicesc a peste 1.500 de familii care locuiesc in zona.

Toata constructia este din caramida, vizibila doar in latura de nord a pronaosului, in exterior, acolo unde apare un turnulet, inauntrul caruia se poate urca printr-o scara spiralata. Pridvorul deschis si larg se sprijina pe opt coloane de forma rotunda, asezate pe un zid scund. De aici se pot vedea, in latura de sud a curtii bisericii, cateva cruci, unele masive, alte mai marunte, aduse in anul 1906, care poarta o valoare strict artistica si documentara.

Exteriorul este impartit in doua zone printr-un brau rotunjit de caramida, iesit in relief, care incinge biserica toata. Deasupra acestui brau despartitor zidurile sunt ornate cu forme de arc frant, care se inlantuie asemenea unor brate prinse in hora de jur imprejurul bisericii. Ancadramentele atent ornate ale ferestrelor amintesc de stilul brancovenesc.

De remarcat decoratia florala de culoare inchisa de pe arcurile de sustinere a celor doua cupole ale pridvorului, similara cu cea din pridvorul palatului de alaturi si cel de la Potlogi.

Pictura pronaosului este dominata de imaginea din adancul calotei, unde este zugravit chipul in medalion al Maicii Domnului. In registrul din partea superioara sunt infatisate cele sapte sinoade ecumenice. In registrul inferior apar chipuri de cuviosi si cuvioase. Ctitorii sunt zugraviti pe zidul de vest: Constantin Brancoveanu alaturi de cei patru baieti si Marica Doamna insotita de cele sapte fiice.

Am amintit deja de imaginea autentica, de rara frumusete, a lui Iisus Pantocrator, ca element central al reprezentarii picturale din naos, unde peretii laterali sunt destinati scenelor din viata si patimile lui Iisus Hristos. Pe zidul despartitor dintre naos si pronaos, deasupra coloanelor de sustinere, apare Adormirea Maicii Domnului. Chipuri de mucenici aflam in partea de jos, in registrul inferior.

Pictura altarului isi are obarsia in centrul boltii dinspre rasarit, cu chipul Maicii Domnului. Dedesubt, ca si la Biserica „Doamnei“ din Bucuresti, impodobita tot de Constantinos la 1683, apar cele doua scene: in latura de nord, impartasirea Apostolilor cu Iisus, in doua ipostaze, iar in latura de sud, Cortul marturiei cu cei 12 fii ai lui Iacov, care aduc daruri la templu. In registrul inferior sunt zugraviti ierarhi si diaconi; la proscomidie - Viziunea Sfantului Petru din Alexandria, dedesubtul careia, aproape de temelie, apare ereticul Arie, inghitit de iadul infatisat printr-un cap de balaur.

Catapeteasma este sculptata in lemn, in stil brancovenesc, cu motive zoomorfe si vegetale.

Din istoric reiese ca, in trecut, biserica a fost ingrijita de ctitori si de urmasii lor, iar mai apoi de enoriasii Parohiei Mogosoaia. In anul 1912, familia Bibescu a reparat si a curatat pictura si catapetesma. 40 de ani mai tarziu, s-a reparat clopotnita. In 1954, a fost refacut in intregime acoperisul de sindrila cu ajutorul material al enoriasilor, al Arhiepiscopiei Bucurestilor si al Departamentului Cultelor. In 1960, s-a introdus lumina electrica, iar peste 10 ani s-a acoperit din nou cu sita. La 1 noiembrie 1976 a inceput lucrarea de spalare si refacere in pronaos a picturii. In urma cutremurului din 1977, in perioada 1978-1981, biserica a fost consolidata si reparata. In anul 2001, s-a refacut acoperisul si a fost racordata la sursa de caldura constanta existenta in palat.

***
Informatiile despre lacasul de cult au fost preluate din art.
Biserica neadormita de secole a Sfantului Constantin Brancoveanu, publicat in Ziarul Lumina din data de 24 aprilie 2014

Sursa: basilica.ro

.

16 August 2014

Vizualizari: 961

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe de la Mogosoaia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE