Biserica din Str. Emil Garleanu se construieste legal la solicitarea comunitatii de credinciosi

In legatura cu dezinformarile cuprinse in articolul intitulat “Lupta Bisericii cu enoriasii - Cum au platit 10.000 lei cativa bucuresteni care s-au opus construirii unei biserici in Parcul Emil Garleanu” aparut in publicatia electronica HOT NEWS, pentru informarea corecta a opiniei publice, Arhiepiscopia Bucurestilor precizeaza:

1. Terenul pe care se construieste biserica din Str. Emil Garleanu nr. 1-3, Sector 3, Bucuresti, a fost obtinut legal prin HCGMB nr.

196/2005 pentru construirea unei biserici ortodoxe, la solicitarea credinciosilor din zona. Terenul a fost atribuit in folosinta gratuita pentru construirea locasului de cult ortodox, dupa aprobarea documentatiei de urbanism de catre Consiliul Local al Sectorului 3 Bucuresti, prin hotararea nr. 49/2002.

In anul 2007 a fost obtinuta autorizatia de construire nr. 614/2007 emisa de catre Consiliul Local al Sectorului 3, Bucuresti, in urma documentatiei tehnice inaintate si a avizelor de specialitate obtinute din partea institutiilor publice locale abilitate, inclusiv de la Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti. Ca atare, Parohia Foisor II a inceput lucrarile de construire a locasului de cult dupa obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare, conform legislatiei de specialitate in vigoare. Asadar, biserica se construieste legal, iar nu ilegal, asa cum se mentioneaza in textul articolului.

2. Doamna Tatinca Zinati, presedintele Asociatiei de proprietari care a intentat procesul de anulare a autorizatiei, dezinformeaza atunci cand afirma ca locasul de cult s-a construit prin “furtul unei bucati din parc”. Potrivit adresei nr. 3703/2013 a Primariei Sectorului 3, prin avizul de urbanism nr. 625/2007 in Str. Emil Garleanu FN, se amenajeaza doar un loc de joaca, prin amplasarea de obiecte de joaca specifice. Respectivul aviz NU reprezinta o aprobare pentru amenajarea intregului teren viran.

In acest sens, Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti, prin adresa nr. 577/2012, precizeaza ca biserica poate fi construita pe terenul viran cu protejarea suprafetei spatiilor verzi de 245, 58 m.p., conditie respectata de parohie in constructia locasului de cult.

3. Referitor la cheltuielile de judecata care ar fi fost cerute de Biserica urmare pierderii unor procese pe aceeasi tema, intentate parohiei de o alta Asociatie de proprietari, precizam ca acestea au fost dispuse a fi platite catre intimatul Sandu Constantin de Curtea de Apel Bucuresti prin Decizia civila, irevocabila, nr. 1747/2010. Instanta a considerat ca acesta ca persoana fizica nu avea calitate procesuala pentru a fi chemat in instanta, iar cheltuielile au fost incuviintate pentru onorariul avocatului.

Conform legislatiei in vigoare, orice persoana care este chemata in judecata are dreptul sa fie reprezentata legal de catre un avocat sau aparator ales.

In concluzie, biserica din Str. Emil Garleanu nr. 1-3, Sector 3, Bucuresti, se construieste legal la solicitarea comunitatii de credinciosi, avand in vedere numarul mic de locasuri de cult din zona raportat la numarul mare al credinciosilor ortodocsi, asa cum se intampla in multe dintre cartierele bucurestene.

Dorinta credinciosilor din zona de a avea propriul locas de cult este demonstrata incontestabil de participarea acestora in numar foarte mare la slujbele oficiate cu ocazia sarbatorilor Nasterii si Botezului Domnului.

Fata de sentinta civila nr.58/2014, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a IX-a contencios administrative si fiscal, prin care a fost anulata autorizatia de construire nr. 812/2011, Arhiepiscopia Bucurestilor va formula recurs, in termen legal dupa motivarea instantei, pentru apararea dreptului la libertate religioasa a comunitatii de credinciosi din cartierul Emil Garleanu, conform Constitutiei Romaniei si Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Bucurestilor

.

12 Ianuarie 2014

Vizualizari: 314

Voteaza:

Biserica din Str. Emil Garleanu se construieste legal la solicitarea comunitatii de credinciosi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE