Biserici cu hramul Nastererea Sfantului Ioan Botezatorul

Zeci de biserici din Romania isi sarbatoresc astazi hramul, de marea sarbatoare a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.

In marea majoritate a bisericilor, slujba a inceput de ieri-seara cu Vecernia si Litia, iar in unele biserici s-a facut si slujba Privegherii. Astazi, dupa Sfanta Liturghie are loc pomenirea ctitorilor, a eroilor, precum si agapa frateasca.

In Biserica "Sfantul Vasile cel Mare - Victoria", moastele Sfantului Ioan Botezatorul au fost scoase spre inchinare credinciosilor. Aici a fost savarsita slujba Privegherii si a Acatistului Inaintemergatorului Domnului nostru Iisus Hristos, iar in aceasta dimineata este oficiata slujba Sfintei Liturghii.

La Manastirea Plumbuita, slujba in cinstea Inaintemergatorului a inceput de ieri-seara, cand a fost oficiata Vecernia, unita cu Litia. Dupa savarsirea Sfintei Liturghii are loc pomenirea eroilor, apoi traditionala agapa frateasca.

Slujba arhiereasca la cea mai veche vatra monahala din Braila

O alta manastire care isi sarbatoreste astazi hramul este Manastirea Maxineni, una dintre cele mai vechi vetre sihastresti din judetul Braila.

Slujba hramului a inceput miercuri-seara cu savarsirea Privegherii, la care au participat slujitori si credinciosi de la parohiile invecinate, iar astazi, slujba Sfintei Liturghii este savarsita de catre chiriarhul Dunarii de Jos, Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Casian. La final este savarsita slujba Parastasului pentru ctitori.

Manastirea dateaza din prima parte a secolului al XVII-lea, insa a avut de suferit de mai multe ori de-a lungul timpului, si abia in anul 1990, la initiativa IPS Casian, manastirea a fost reinfiintata.

Astazi, ramasitele vechii ctitorii voievodale ale Manastirii Maxineni se afla intr-un amplu proiect de reconstructie.

Hram este si in Parohia Braitaru, Protoieria Urlati, si in Parohia Sinaia, din Protoieria Campina, unde se reconstruieste o biserica pe locul alteia ce a ars.

Sarbatoare este si in Calarasi, unde parintele paroh Dumitru Marian, de la Biserica "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" a pregatit o agapa frateasca pentru mai multe persoane.

De asemenea, Biserica Domneasca din Piatra Neamt, ctitorie a Sfantului Voievod Stefan cel Mare, Manastirea Gorovei, din judetul Botosani, ctitorita de egumenul Macarie Jora, intre anii 1828 si 1834, Schitul Sihla din Neamt, a carui biserica, cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul", dateaza din anul 1813, se afla in sarbatoare.

In Protopopiatul Iasi 2, azi e sarbatoare la Biserica "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" din Parohia Borosesti si la Biserica "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" - Bucium.

In Episcopia Husilor, Manastirea "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" din judetul Vaslui isi sarbatoreste astazi hramul, precum si la Dumbraveni - Vaslui. Manastirea "Sf. Ioan cel Nou de la Suceava" isi praznuieste astazi hramul. In Parohia Bogdanesti, judetul Bacau, sarbatoarea hramului bisericii coincide cu Zilele Comunei, cand sunt organizate mai multe evenimente sociale, culturale si artistice.

Silviu DASCALU
Sursa: ziarullumina.ro
 

.

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 2940

Voteaza:

Biserici cu hramul Nastererea Sfantului Ioan Botezatorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE