Cu prilejul praznicului Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena, astazi, 21 mai, Manastirea Hurezi si mai multe biserici din judetul Valcea isi vor sarbatori hramul.
Biserica Manastirii Hurezi, impunator monument, lung de 32 de metri si inalt de 14 metri, se afla situata in centrul incintei centrale a ansamblului manastiresc de la Hurezi, ridicat de catre domnitorul Constantin Brancoveanul.
O multime de sfinti dintre care nu lipsesc Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena, hramul manastirii, scene religioase din Vechiul si Noul Testament, scene reprezentand sinoadele ecumenice, despartite prin ornamentatii florale, pictate in culori vii, acopera peretii interiori ai bisericii si pronaosului. Lucrarea in fresca este opera zugravilor Constantin, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ioachim.
Pe langa iconografia religioasa, aici sunt reprezentate si compozitii cu caracter laic, cum e istoria ilustrata a vietii imparatului Constantin cel Mare, cu o anumita semnificatie pentru vremea aceea, biruinta Crucii asupra semilunii turcesti.
De subliniat este amplul tablou votiv din pronaos, veritabila galerie de portrete de mare valoare artistica, infatisandu-l pe domnitorul Constantin Brancoveanu cu familia sa, in care se distinge chipul doamnei Maria, de asemenea pe inaintasii sai directi si rudele din neamul Basarabilor si Cantacuzinilor. Biserica manastirii avea menirea sa devina necropola familiei Brancoveanu.
In interiorul bisericii, pe langa inestimabilul iconostas sculptat in lemn se afla scaunul domnesc frumos sculptat, de asemenea in lemn, purtand stema Cantacuzinilor, stranile si un bogat policandru, toate din vremea ctitorului.
Pronaosul amintește de rostul bisericii de a fi necropola familiei domnitorului. Mormantul din marmura cu o placa sculptata artistic, pregatit pentru ctitorul voievod, este marturia cea mai graitoare. Tot aici se afla, pe langa alte morminte, si cel al vrednicului egumen, Ioan arhimandritul, care a ostenit aici si la alte multe ctitorii brancovenesti.
De asemenea, cu hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena au fost ridicate numeroase biserici de enorie de pe intinsul Eparhiei Ramnicului :
- in Protoieria Ramnicu Valcea : Parohia “Sfintii Imparati Constantin si Elena” - Rm.Valcea ; Parohia Riureni, Rm. Valcea ; Parohia Vladuceni, loc. Pausesti Maglasi ; Parohia Ursi, loc. Stoilesti ; Parohia Poiana, loc. Perisani si Parohia Ciunget, loc. Malaia ;
- in Protoieria Dragasani : Parohia Auresti, loc. Olanu ; Parohia Serbanesti, loc. Tetoiu ; Parohia Susani, loc. Susani si Parohia Geamana Buciumeni, loc. Dragoesti ;
- in Protoieria Horezu : Parohia Stoenesti, loc. Stoenesti ; Parohia Greci, loc. Mateesti si Parohia Gradistea, loc. Gradistea.
Sursa: arhiram.ro
.
-
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Oborul Nou
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Braila
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.