Biserica mare din Ocna Sibiului isi cinsteste ocrotitorul spiritual
Lacasul de cult, ridicat la inceputul secolului al XIX-lea, este realizat in stil brancovenesc, dupa modelul bisericii mici din aceeasi localitate, ctitorita de catre Mihai Viteazul, iar mai tarziu de catre Sf. Constantin Brancoveanu. Mai multe amanunte despre aceasta biserica am aflat de la pr. paroh Savu Popa, protopop de Sibiu: ‘La anul 1810, comunitatea romaneasca din partea de sus isi va construi o biserica romaneasca, foarte importanta pentru noi, fiindca este monument de arhitectura istorica, construita la 1810, dar si pentru faptul ca este o copie la scara marita a bisericii lui Mihai Viteazul si Constantin Brancoveanu de la Ocna Sibiului. Este construita in stil autentic brancovenesc, iar pictura se pastreaza doar fragmentar, de la 1827’.
Biserica 'Sf. Ioan Botezatorul' din Gaiesti, judetul Dambovita, isi serbeaza hramul
Sfantul lacas a fost zidit in anul 1756, dupa cum ne-a mentionat parintele paroh Laurentiu Barbulescu: 'Biserica a fost zidita in anul 1756 de catre domnul Iordache Stolnicul si sotia sa, Zoita. La 1918 s-a reparat cu ajutorul enoriasilor, iar in 1929 s-a facut subzidirea. Biserica in sine este destul de interesanta, cu turla deschisa si o turla in fata unde a fost clopotnita, apoi a fost zidita interior, iar de jur imprejur se afla picturi de sfinti, iar sub aceste chipuri se afla un brau specific moldovenesc'.
Biserica parohiei Arad-Bujac are ca hram praznicul Nasterii Sf. Ioan Botezatorul
Biserica a fost ridicata intre anii 1972 - 1976, fiind cea mai noua din Arad, dupa cum ne-a marturisit parintele paroh Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: 'Este cea mai noua biserica din municipiul Arad. A fost ridicata intre anii 1972 - 1976. La Duminica Floriilor din 1976 a fost sfintita, pentru ca tarnosirea bisericii s-a facut ulterior. A fost dat acest hram, luandu-se in considerare mai multe aspecte, intre care evlavia credinciosilor fata de Sf. Ioan Botezatorul, pentru faptul ca Sanzaienile in constiinta crestina si populara romaneasca au o rezonanta mai deosebita, astfel incat noi sarbatorim in fiecare an hramul bisericii noastre'. De asemenea, parintele Vasile Pop ne-a mentionat si principalele realizari ale parohiei Arad-Bujac: ‘Am finalizat complexul parohial, compus dintr-o sala multifunctionala si o casa parohiala, care este un loc pentru multiple activitati parohiale, cu biblioteca, cu cabinet de consiliere spirituala. De asemenea, avem intalniri de suflet cu tinerii, care se realizeaza saptamanal, oferim lectii de limbi straine pentru copiii parohiei. Avem niste realizari cu care noi ne mandrim, tocmai pentru faptul ca nu suntem o parohie mare, posibilitatile materiale nefiind dintre cele mai puternice’.
Parohia 'Nasterea Sf. Ioan Botezatorul' din Calarasi isi sarbatoreste hramul
Biserica acestei parohii se afla in curs de amenajare, dupa cum ne-a spus parintele paroh Marian Valentin Dumitru: ‘Biserica a fost data de Primaria Municipiului Calarasi pentru a se construi intr-o centrala dezafectata. In anul 2001, aceasta biserica a fost data in indrumarea PS Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarasilor, iar pana in prezent am incercat sa facem o biserica foarte frumoasa, chiar daca oamenii au primit mai greu aceasta decizie a PS Sale si a autoritatilor locale pentru a se face o biserica in aceasta centrala. Stadiul lucrarilor este destul de avansat. Am ajuns la acoperis si speram ca pana la sfarsitul lunii august acesta sa fie terminat. Biserica este foarte incapatoare, iar in spatele sfantului altar avem o sala sociala pentru activitati sociale, pentru inmormantari, parastase etc’.
Sursa: basilica.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.