Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul; Inceputul Postului Sfintilor Apostoli

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul; Inceputul Postului Sfintilor Apostoli Mareste imaginea.

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 24 iunie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Exista o lunga perioada din viata Sfantului Ioan Botezatorul despre care nu avem informatii. Cunoastem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregati poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu. Mesajul principal pe care il transmitea Sfantul Ioan era "Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor!". Cei care renuntau la pacate erau botezati in Iordan. Sfantul Ioan le atragea atentia celor care ascultau cuvantul sau ca el boteaza cu apa spre pocainta, dar va veni Mesia care va boteza cu Duh Sfant, pregatind venirea Mantuitorului. Acesta este si motivul pentru care Sfantul Ioan apare in unele icoane ca inger cu aripi. Aceasta reprezentare isi are originea in profetia lui Maleahi, unde cel care pregateste calea Domnului este numit ingerul Domnului.

Ioan este nume iudaic - "Iohanan" prescurtare din Iehohanan si inseamna "Dumnezeu s-a milostivit".

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul - data sarbatorii

Data de 24 iunie nu a fost fixata intr-un mod intamplator ca zi a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Potrivit Sfintei Scripturi, zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc dupa ce Zaharia, tatal sau, a tamaiat in sfantul altar - loc in care numai arhiereul intra o singura data pe an, in luna a saptea, ziua a 10 a (cf. Levitic 16, 29). Aceasta luna din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie si alta din octombrie. Avand in vedere cele descoperite in Sfanta Scriptura, Sfintii Parinti au randuit ca ziua zamislirii Sfantului Ioan sa fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de nastere.

Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere ca dupa solstitiul de vara din 21 iunie, ziua incepe sa scada si noaptea sa creasca. De aici putem intelege ca Sfantul Ioan Botezatorul, persoana care reprezinta Legea Veche, se naste intr-un timp cand ziua se micsoreaza, ca semn ca Legea Vechiului Testament incepe sa apuna pentru ca vine Legea Harului, Legea lui Hristos. Sa nu uitam ca Nasterea Mantuitorului este praznuita pe 25 decembrie, dupa solstitiul de iarna din 22 decembrie, cand ziua incepe sa creasca.

Ioan Botezatorul - "cel mai mare intre cei nascuti, cel mai mic in imparatia cerurilor"

Textul din evanghelia de la Matei 11, 11: "Adevarat zic voua: nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi, cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el" (Matei 11, 11), este marturisirea lui Hristos despre Ioan.

Nu exista contradictie in cele afirmate de Hristos. Ca sa intelegem ca Ioan Botezatorul este "cel mai mare intre cei nascuti din femei”, ne este de ajuns sa stim ca a saltat in pantecele maicii sale, in momentul in care Elisabeta se intalneste cu Fecioara Maria atunci cand aceasta Il purta in pantece pe Domnul, ca a vietuit in pustie precum un inger, ca L-a botezat pe Hristos la raul Iordan, etc. Iar ca sa intelegem ce inseamna cuvintele "cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el", ne vom opri asupra talcuirii pe care o dau Sfintii Parinti.

Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca "teologul cel mai inalt e mai mic decat cel de pe urma dintre ingeri". El face aceasta afirmatie pentru ca rezuma "imparatia cerurilor" la lumea ingerilor, caci Imparatia cerurilor nu era inca deschisa oamenilor in vremea lui Ioan. Astfel, Sfantul Ioan este mai mic decat orice inger.

O alta talcuire a Sfantul Maxim Marturistorul este aceasta: "Fiindca se credea ca Ioan a dobandit prin contemplatie toata cunostinta ingaduita aici, cunostinta cea mai mica si cea mai de pe urma in viata viitoare e mai mare decat cea de aici". De aici reiese ca orice cunoastere a lui Dumnezeu in aceasta lume, este doar "in parte" sau "ca in oglinda, in ghicitura", pe cand in lumea de dincolo, cunoasterea va fi "fata catre fata", "deplina", dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel (I Corinteni 13, 12).

Al treilea inteles pe care il ofera Sfantul Maxim Marturisitorul este rezumat la cuvintele: "Cel ce sta pe treapta cea mai de pe urma in vietuirea evanghelica e mai mare ca cel inaltat in treapta Legii". De aici reiese ca Sfantul Ioan Botezatorul, neimpartasindu-se de harul revarsat la Cincizecime, neprimind "botezul cu Duh Sfant si cu foc" este "mai mic decat cel mai mic in imparatia lui Dumnezeu".

Intelesul duhovnicesc al imbracamintei si hranei Sfantului Ioan Botezatorul

Din Evanghelia dupa Marcu, aflam ca Sfantul Ioan Botezatorul era imbracat in haina din par de camila, incins cu o curea de piele si ca se hranea cu lacuste si miere salbatica.

Camila poate simboliza atat curatia, cat si necuratia. Daca in Vechiul Testament ea putea fi privita ca un animal curat pentru ca era rumegator, ea putea fi vazuta si ca necurata, daca tinem seama ca avea copita despicata. Daca ramanem la prima semnificatie, cea de animal curat, camila simbolizeaza poporul ales, in timp ce necuratia prefigura neamurile pagane.

Faptul ca Ioan purta o haina din par de camila, simbolizeaza chemarea evreilor si a paganilor la Hristos.

Cureaua, provenita de la un animal mort, semnifica prin incingerea cu ea, omorarea patimilor.

Cat priveste hrana sa, trebuie sa stim ca albinele si lacustele erau considerate a fi curate in Vechiul Testament, semn ca Ioan se hranea doar cu cele placute Domnului.

Moartea Sfantului Ioan Botezatorul

Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

Potrivit Traditiei, Sfantul Ioan a fost inmormantat in Samaria. Rufinus si Teodoret au afirmat ca in vremea imparatului Iulian Apostatul, in anul 362, mormantul Sfantului Ioan a fost profanat si o parte din sfintele sale moaste au fost arse. Restul sfintelor sale moaste au fost duse in Ierusalim si apoi in Alexandria. Despre capul acestuia, Nichifor si Simeon Metafrastul au marturisit ca a fost ingropat separat, in fortareata Machaerus ori chiar in palatul lui Irod din Ierusalim. Astazi, capul Sfantului este prezent la Roma.

Sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul

Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).

Adrian Cocosila

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul - predica IPS Bartolomeu Anania (Audio)

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

02 Noiembrie 2023

Vizualizari: 126367

Voteaza:

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul; Inceputul Postului Sfintilor Apostoli 5.00 / 5 din 16 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • petru HeretiuPostat la 2020-06-24 19:29

    Multumim lui DUMNEZEU pentru trimiterea sf. IOAN BOTEZATORUL printre oameni, pentru a cunoaste cu adevarat marea taina a sf. botez!

  • Radu AlexandruPostat la 2017-06-23 16:51

    Mitropolitul Antonie de Suroj spunea despre Sfântul Ioan Botezătorul: „Şi iată că Ioan a locuit mai bine de treizeci de ani în locuri pustii, s-a luptat cu inima sa, s-a luptat pentru viaţa sa şi a ieşit să propovăduiască, mărturisit fiind de Dumnezeu ca cel mai mare, şi nu doar atât. Evanghelia nu ni-l numeşte proroc, ci glas. El s-a îngemănat atât de mult cu voia lui Dumnezeu, încât a devenit una cu acel cuvânt de viaţă dătător pe care trebuia să-l rostească spre mântuirea oamenilor, spre trezirea lor, pentru ca să strălucească viaţa şi bucuria în inimile celor care aud glasul. Nu era doar un om care vorbea, ci era Însuşi Dumnezeu, Care vorbea prin glasul lui. Aşa spuneau sfinţii. Un ascet din muntele Athos, trecut de curând la Domnul, spunea că sfinţii nu vorbesc cu de la sine putere, ci doar de la Dumnezeu. Ioan a refuzat tot ceea ce este pământesc pentru a-I aparţine lui Dumnezeu şi Domnul S-a întors spre cei care locuiau pământul, nu l-a lăsat în pustie. Atunci când Dumnezeu a devenit nedespărţit de Ioan, l-a trimis pe acesta la oameni, ca şi ei să cunoască acea viaţă pe care a cunoscut-o Ioan” Sfântul Ioan a spus despre sine însuşi că el este „prietenul Mirelui”. Acelaşi Mitropolit Antonie de Suroj explică foarte frumos această expresie: „Dar ce înseamnă aceasta? În antichitatea ebraică, la fel ca şi în cea păgână, mirele avea un prieten care se îngrijea de toate înainte de nuntă şi care, după nuntă, îi conducea pe miri în cămara nupţială, el rămânând să păzească intrarea pentru ca nimeni să nu deranjeze întâlnirea tainică a minunatei iubiri conjugale. El era prieten, pentru că ştia să rămână dincolo de uşă. Bucuria lui era desăvârşită prin aceea că bucuria mirelui şi a miresei erau acum desăvârşite; ei rămâneau împreună, iar prietenul era apărătorul acestei întâlniri. Voi întreba acum: cine dintre noi poate fi un astfel de părtaş la o bucurie străină? Să facă totul pentru ca bucuria să se întâmple, să strălucească într-o lumină veşnică, iar el să se îndepărteze, să o păzească şi să rămână uitat, dincolo de uşă? Să încercăm să ne aţintim privirea cât mai des asupra acestui chip măreţ, dar uman, al Botezătorului şi să învăţăm cum să trăim deplin, din toate puterile noastre, până la ultima picătură a efortului nostru omenesc!”.

  • costel popescu Postat la 2016-06-24 09:10

    Dintre sărbătorile dedicate sfinţilor înscrise în calendarul ortodox doar Sfântului Ioan Botezătorul i se cinsteşte naşterea sa alături de cea a Mântuitorului şi a Sfintei Fecioare, cu toate că s-a acceptat ca ziua praznicului pentru sfinţii să fie cea a adormirii lor.

  • simona turkPostat la 2015-06-24 19:23

    Binecuvantat sa fie numele Domnului Iisus Hristos pentru un rugator fierbinte care ni l-a dat noua pacatosilor pe Maritul Prooroc si Inaintemaergator Ioan Botezatorul! Cauta si spre noi pacatosii Sfinte Ioan Botezaorul si fa ca ale tale rugaciuni sa nu fie in zadar pentru noi cei pacatosi,la tine nadajduim dupa Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu ca ne vei ajuta si ca ne vei izbavii de cursele vrajmasilor vazuti si nevazuti.Mila Domnului sa fie asupra intregii Sale creatii.

  • Andrei PanaitPostat la 2015-06-23 12:03

    Din moaştele Sfantului Ioan Botezatorul se păstrează astăzi: – Parte a Capului la Mânăstirea Dochiaríou din Sfântul Munte – Parte a Capului la Geamia Mare din Damasc – Parte a Capului la Muzeul Top Kapi din Constantinopol – Parte de maxilar „cu trei dinţi” la Mânăstirea Stavronikíta din Sfântul Munte – Mâna dreaptă nestricată la Mânăstirea Dionisíou din Sfântul Munte – Mâna stângă nestricată la Muzeul Top Kapi din Constantinopol – Parte din mâna stângă la Mânăstirea Marii Meteore – Un deget la Mânăstirea Vatopedi din Sfântul Munte – Parte din mâna stângă la Mânăstirea Sfântului Ioan Botezătorul Makrynós din Mégara – Fragmente la Mânăstirile Ivíron, Pantokrátoros şi Sf. Pantelimon din Sfântul Munte – O vertebră la Mânăstirea Sfinţilor Arhangheli Aighialeía

  • Vasa NastaPostat la 2014-06-23 11:19

    Sfinte Ioane Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului nostru Iisus Hristos roaga-te bunului Dumnezeu pentru noi cei care suntem in nevoi si care credem, nadajduim si ne rugam Lui neincetat ! Amin.

  • Mihaela CristinaPostat la 2011-06-28 17:34

    Am aflat in pelerinajul ortodox pe care l-am facut acum o luna in Israel despre semnificatia reala a "lacustelor" pe care le consuma Sf.Ioan Botezatorul = sunt ROSCOVELE fructele pastai comestibile ale plantei "Ceratonia siliqua" (denumita popular "Painea Sfantului Ioan", in Araba= kharrub; in ebraica = ḥaruv) Poate ca denumirea "locusta" provine din asemanarea formei pastailor de roscove cu insectele lacuste.

  • Mariana Paraoanu Postat la 2011-06-24 11:12

    Slava Tie Doamne intru sfintii Tai! Sfinte Ioane, cel ce L-ai Botezat pe Domnul Nostru Iisus Hristos, roaga-te pentru noi pacatosii!

  • Desanca TismanarPostat la 2011-06-24 08:11

    Dumnezeu sa fie cu noi cu toti!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox