Biserici din tara cu hramul Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos

Maine, 6 august, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos, mai multe biserici din tara isi serbeaza hramul.

In Arhiepiscopia Bucurestilor, biserica de lemn a parohiei Ghencea II poarta hramul Schimbarii la Fata. Parohia Ghencea mai are o biserica mai mare, din piatra, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, la care se executa in prezent lucrarile de pictura. Si biserica parohiei 'Cutitul de Argint - Barbatescu Nou“, din Bucuresti are ca hram Schimbarea la Fata. Biserica a fost zidita intre anii 1906-1910, cu prilejul implinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, dupa planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budesti. Pictura a fost realizata de pictorul Costin Petrescu, din decembrie 1908 pana in 1909, cand, la 12 decembrie, a fost sfintita. A fost refacuta in urma cu 15 ani.

Praznicul Schimbarii la Fata a lui Hristos aduce bucuria sarbatoririi hramului pentru mai multe parohii din Arhiepiscopia Iasilor. In Iasi, doua biserici sunt maine in sarbatoare: Biserica „Schimbarea la Fata - Biserica Alba', precum si capela din incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Sarbatoare este si la Cucuteni, in apropiere de Iasi. Multe alte parohii sunt in sarbatoare de marele praznic al Schimbarii la Fata: Boscoteni, comuna Frumusica, Protopopiatul Harlau, parohiile Secu-Tasca si Valeni din Protopopiatul Piatra Neamt, parohia Madei, comuna Borca, din Protopopiatul Ceahlau, si parohia Schitu Maici, comuna Cristesti, Protopopiatul Botosani.

De Schimbarea la Fata, mai multe manastiri sunt in sarbatoare. Maine, Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de Preasfintitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, va oficia Sfanta Liturghie la Manastirea Ceahlau. Biserica din lemn a Manastirii de pe Ceahlau, care poarta hramul Schimbarea la Fata, a fost construita intre 1992-1993, la o altitudine de 1.850 m. acum doi ani, un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, condusi de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a sfintit Casa „Panaghia“ aflata in incinta manastirii. Slujba arhiereasca de anul acesta de pe Ceahlau se integreaza in sarbatorile nemtene, devenite traditie in Arhiepiscopia Iasilor. Maine, aceiasi doi ierarhi din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, impreuna cu Preasfintitul Calinic Botosaneanul, alaturi de numerosi preoti si diaconi, in prezenta a mii de credinciosi, vor savarsi Sfanta Liturghie la Manastirea Sihastria.

Atmosfera de sarbatoare va fi simtita si la manastirile: Sangeap-Basaraba si Bals, comuna Frumusica, din Protopopiatul Harlau, Schitul Nechit din Protopopiatul Roznov, Schitul Sihla, din judetul Neamt, manastirile Slatina si Sucevita de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. In Episcopia Husilor, se va sarbatori hramul Manastirii „Schimbarea la Fata“ de pe Dealul Dobrina.

Sursa: basilica.ro

05 August 2009

Vizualizari: 815

Voteaza:

Biserici din tara cu hramul Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE