Bisericile inchinate Sfintei Parascheva

Timp de aproape o saptamana tara noastra este centrul Ortodoxiei. La Iasi dar si in intreaga Patriarhie Romana este cinstita Sfanta Cuvioasa Parascheva, ale carei moaste au fost daruite domnitorului Vasile Lupu, in anul 1641, de Patriarhul Ecumenic Partenie. De patru secole credinciosii se roaga la racla cu cinstitele odoare si Dumnezeu, pentru rugaciunile Cuvioasei, ii ajuta pe toti. Pentru a-si arata evlavia fata de Sfanta Parascheva, romanii i-au inchinat biserici, capele si troite si si-au botezat copiii cu numele ei. Printre lacasurile care-si vor sarbatori hramul se afla si Biserica parohiei "Sfanta Vineri-Noua" din Capitala.

Credinciosii prezenti la Slujba Sfintei Liturghii se vor inchina si la moastele Sfantului Ierarh Nicolae, ale Sfantului Haralambie, ale Sfantului Grigorie Teologul si la cele ale Sfintilor ucisi in Sinai si Rait, care se afla in biserica parohiei din anul 1999.

De asemenea, si biserica Parohiei bucurestene "Dobroteasa" isi va sarbatori hramul. Sfantul lacas a fost ridicat in secolul al XVIII-lea, iar in prezent se afla intr-un amplu proces de renovare si restaurare.

Biserica parohiei Dobroteasa isi mai sarbatoreste hramul de sarbatoarea Bunei Vestiri, pe 25 martie, si de Sfanta Filofteia, pomenita in fiecare an pe 7 decembrie.

Tot pe 14 octombrie, dupa cum ne informeaza TRINITAS TV, isi mai sarbatoresc primul hram sau al doilea si bisericile „Sfanta Ana” Batistei, „Sfanta Vineri” Colentina, „Sfanta Vineri” Drumul Taberei, „Doamna Oltea”, „Sfanta Cuvioasa Parascheva” Mihai Bravu si „Sfantul Ierarh Calinic” Titan.

Biserici si manastiri din Arhiepiscopia Alba Iuliei cu hramul Cuvioasa Parascheva

Mai multe biserici si manastiri din Eparhia Alba Iuliei au ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Parascheva. In Protopopiatul Alba Iulia sunt 8 biserici inchinate cuvioasei: Alba Iulia – Ampoi, Ampoita, Mesentea, Metes si Tauti. In protopopiatul Blaj sunt 2 biserici: Blaj – Spital si Bucerdea Granoasa. In protopopiatul Aiud exista o singura biserica cu hramul Cuvioasei Parascheva: capela din parohia Stremt II.

In judetul Mures exista o singura biserica cu hramul Cuvioasei Parascheva: in parohia Filtisu Mare, din protopopiatul Reghin.

De asemenea, in ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, Schitul de la Subpiatra isi praznuieste hramul. Slujba de hram a inceput inca de ieri, 13 octombrie, cu Privegherea ce cuprinde Vecernia Mare, Litia si Utrenia, iar astazi se va oficia Taina Sfantului Maslu, Acatistul Cuvioasei Parascheva si Sfanta Liturghie arhiereasca savarsita de catre Inaltpreasfintitul Irineu al Alba Iuliei, dupa cum ne informeaza Radio Reintregirea. Schitul Subpiatra are in prezent 12 maici, stareta fiind maica Siluana Vaida.

Istoricul Schitului Subpiatra

Schitul de la Subpiatra din comuna Salciua, din Muntii Apuseni, este asezat pe locul unei vechi vetre monahale. Traditia spune ca inca din secolul al XIV-lea exista acolo o manastire de calugari. Cea mai veche marturie scrisa se gaseste pe paginile unei Cazanii a lui Varlaam, aflata acum la Muzeul Arhiepiscopiei din Alba Iulia, unde se mentioneaza ca acolo a vietuit monahul Toma si mai multi ieromonahi. Biserica veche care exista si astazi are o inscriptie la intrarea cu anul 1797 in cifre chirilice, dar pastreaza icoane chiar mai vechi cum sunt icoanele imparatesti, un Deisis si icoana Sfantului Nicolae, datate de Muzeul Astra din Sibiu in secolele XVII – XVIII. O alta marturie a vechimii acestui locas de rugaciune este si o icoane pe sticla, care are peste 200 de ani.

Sursa: basilica.ro
 

14 Octombrie 2011

Vizualizari: 1122

Voteaza:

Bisericile inchinate Sfintei Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE