Duminica a XXI-a dupa Rusalii a prefatat anul acesta, ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva in intreaga Biserica Ortodoxa Romana.
Cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos a dorit sa fie in mijlocul credinciosilor braileni, enoriasi ai parohiei „Sf. Cuvioasa Parascheva“ din municipiu.
Evlavia si duhul sarbatorii au chemat inca din preziua hramului bisericii de langa Piata Concordia din Braila, o mulțime de credincioși, copii, tineri si batrani.
Acestia au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiata de catre un ales sobor de preoti si diaconi, sub protia Chiriarhului Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Casian, pe esplanada din fata noii biserici ce se afla inca in constructie.
La momentul liturgic cuvenit, Inaltpreasfintia Sa a impartasit copiii si pe cei care s-au primenit duhovniceste, cu Sfintele Taine, dupa care i-a invitat pe cei mici la un dialog-cateheza despre intelesurile pildei Semanatorului.
Dupa incheierea Sfintei Liturghii, in biserica veche, a fost oficiata slujba parastasului pentru ctitori si pentru toti ostenitorii, trecuti la Domnul.
La final, Chiriarhul Dunarii de Jos a binecuvantat lucrarile ce s-au savarsit la noua cantina parohiala, asezata sub ocrotirea Sfantului Nectarie Taumaturgul si a oferit pachete cu hrana credinciosilor prezenti.
*
Istoria deosebit de framantata a acestei biserici a inceput in anul 1892 cand s-a ridicat prima constructie pe actualul loc din strada Mihai Bravu. Din cauza unei greseli de constructie aceasta cladire a bisericii s-a daramat pe 12 ianuarie 1895.
Un an mai tarziu, la data de 20 mai 1896, consiliul local din Braila a aprobat autorizatia de construtie a unui paraclis, iar la 19 iunie, cu binecuvantarea episcopului de atunci al Dunarii de Jos, Partenie Clinceni au fost demarate lucrarile.
In luna octombrie a aceluiasi an s-a oficiat slujba de sfintire, la noul paraclis fiind aduse icoanele de la fosta biserica pictate de Matache Oraseanu, pictor avea sa realizeze si catapeteasma in anul 1897, sfintele odoare si Crucea daruita de cetateanul Vasile Tenov.
Dorinta credinciosilor de a ridica o noua biserica a inceput sa prinda contur in anul 1933, insa biserica nu a putut fi finalizata deoarece a fost demolata de catre regimul comunist in anul 1964.
In aceste conditii, eforturile lor s-au reintors catre cea de a doua cladire din str. Mihai Bravu, adica cladirea actualei biserici. In 1970 au inceput lucrari de consolidare ce s-au finalizat in 1972, iar in 1975 s-a construit o turla metalica, s-a inlocuit vechea catapeteasma si s-au facut alte consolidari. Ultima lucrare importanta s-a realizat in 1986 cand s-a construit o frumoasa clopotnita din caramida, ce a fost legata de biserica printr-un coridor, realizandu-se un fel de pronaos.
Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, la data de 4 decembrie 2004 a sfintit locul si a pus piatra de temelie pentru o noua biserica.
Asezat in imediata vecinatate a vechii biserici, noul lacas de cult se construieste in stil bizantin, are trei turle, o inaltime de 24 de metri si o lungime de 35 de metri.
In prezent lucrarile se afla in stadiul de finisare.
Sursa: edj.ro.
-
Moastele Sfintei Parascheva au fost scose spre inchinare
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva -
Moastele Sfintei Parascheva
Publicat in : Religie -
Pelerin la moastele Sfintei Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.