Bustul Mitropolitului Nicolae Balan, inaugurat la Blajenii de Sus

Un bust al Mitropolitului Nicolae Bălan a fost ridicat în satul său natal, Blăjenii de Sus. Acesta a fost inaugurat luni, 8 septembrie 2014, de Praznicul Nașterii Maicii Domnului, în prezența ÎPS Mitropolit Andrei, a autorităților județene și locale, a preoților din localitățile învecinate, precum și ai fii satului și a mai multor oameni de cultură din județ.

După dezvelirea monumentului, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, alături de un sobor de preoţi în frunte cu protopopii Bistriţei şi Năsăudului, pr. Alexandru Vidican respectiv pr. Ioan Dâmbu, a oficiat o slujbă de sfinţire.



Personalitatea Mitropolitului Nicolae Bălan, elogiată de IPS Andrei
În cuvântul său, ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a elogiat personalitatea celui ce a fost Mitropolitul Nicolae Bălan, arhiereu dar și membru al Academiei Române. Ierarhul a vorbit despre rolul său foarte important în perfecționarea învățământului teologic de la Sibiu, dar a lăudat, de asemenea, și eforturile făcute de autoritățile locale și județene în ridicarea unui bust, care să amintească tuturor de cel care a fost Mitropolit al Ardealului.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan a declarat că aceasta este o zi specială pentru toți cei prezenți la eveniment și este în plus o dovadă că ne asumăm și ne recunoaștem trecutul și ne cinstim înaintașii noștri, pentru că se spune că un popor care nu-şi asumă trecutul are minime şanse la viitor, a precizat Radu Moldovan.

Un model demn de urmat
„Tot ceea ce s-a întâmplat astăzi la Blăjenii de Sus nu face decât să ne responsabilizeze și să ne angajeze să îi urmăm exemplul de viețuire, precum și a altor oameni care sunt adevărate modele de urmat, mai ales într-o lume în care ne confruntăm cu o criză a reperului și a modelului. În lumea de azi mereu ne plângem că există o criză materială, însă aceasta nu va fi soluționată și realizată decât dacă vom rezolva criza morală, mai întâi. Mitropolitul Nicolae Bălan, dar și alții, ne pot ajuta ca să rămânem în matca Bisericii străbune, să fim sinceri, să ne pese de țară, neam și de Biserică. Să ne ajute Dumnezeu să fim demni urmași ai lor ”, a spus părintele paroh Toader Tomoroga.

Bustul fostului Mitropolit al Ardealului, realizat de sculptorul Mircea Mocanu, este amplasat în curtea actualei case parohiale, construită pe fostul amplasament al casei sale părintești. Acesta a fost realizat prin contribuția Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud care a alocat pentru ridicarea lui 50.000 lei. În urmă cu aproximativ 13 ani a mai fost inaugurat în satul natal un bust al Mitropolitului Ardealului, însă odată cu trecerea anilor, monumentul s-a deteriorat, iar acum a fost refăcut, lucrarea fiind acum din bronz, a declarat primarul comunei Şintereag, Ioan Bob, prezent la eveniment.

Nicolae Bălan s-a născut în 1882, în localitatea Blăjenii de Sus, comuna Şintereag. Acesta s-a stins în 1955, la vârsta de 73 de ani în Sibiu. A fost Mitropolit al Ardealului vreme de 35 de ani, între anii 1920-1955. De asemenea, a fost şi membru de onoare al Academiei Române. Înainte să fie hirotonit preot, în 1918, Nicolae Bălan a fost trimis la Iaşi de Consiliul Naţional Român din Transilvania să intervină pe lângă membrii din Guvernul României, pentru realizarea unităţii naţionale. Este hirotonit Mitropolit al Ardealului în 1920, când este ales şi membru de onoare al Academiei Române. Pe parcursul celor 35 de ani, în calitatea de mitropolit, acesta apără cu tărie autonomia Bisericii. De asemenea, la iniţiativa lui Nicolae Bălan, Institutul Teologic din Sibiu este ridicat la rangul de Academie în 1921.

Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Septembrie 2014

Vizualizari: 505

Voteaza:

Bustul Mitropolitului Nicolae Balan, inaugurat la Blajenii de Sus 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE