Cabinetele de religie in scoli sunt o exceptie, iar nu o regula

Domnul Moise Guran a publicat pe blogul personal biziday.ro în ziua de 18 martie 2015 un articol de opinie care cuprinde un amalgam de dezinformări, atacuri la persoană și clișee mediatice, fără nicio legătură cu realitatea. Autorul imaginează planuri naționale de extindere a cabinetelor de religie prin care școli fără apă curentă vor primi totuşi bani pentru un laborator de religie.

Pentru corecta informare precizăm că odată cu reintroducerea Religiei în sistemul de învățământ public, în mod similar altor discipline școlare (limba și literatura română, istorie, geografie, limbi moderne, informatică, biologie, fizică, chimie etc.), în unele școli au fost amenajate cabinete de Religie.

Cabinetele de Religie în unitățile de învăţământ din România sunt excepţii, iar nu o regulă, fiind înfiinţate la iniţiativa şi cu sprijinul financiar al părinţilor, cu acordul inspectoratelor şcolare. Materialele didactice folosite au intrat în inventarul școlii.

De exemplu, în Bucureşti, la iniţiativa părinţilor au fost înfiinţate două cabinete de religie, unul la Şcoala Gimnazială nr. 32 „Maica Domnului”, amenajat împreună cu cabinete pentru alte discipline şcolare şi o sală de sport modernă, iar al doilea la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din sectorul 6. La Şcoala Gimnazială, nr. 178 din sectorul 1, există o sală multidisciplinară pentru limba română, istorie şi religie.

Pentru orice disciplină școlară, cabinetul este un centru de resurse cu semnificație didactică, cu rol motivațional pentru elevi. Cabinetul de Religie nu afectează procesul didactic sau repartizarea pe săli de studiu, existenţa acestuia fiind apreciată pentru contribuţie la prestigiul unității de învățământ.


În ceea ce privește pseudo-referendumul la care face referire autorul articolului, reamintim că peste 91% dintre părinți și-au înscris copiii la ora de Religie, rezultatul fiind o chemare a Familiei, Şcolii şi Bisericii la dialog, coresponsabilitate şi cooperare pentru promovarea unei educaţii integrale, care uneşte formarea spirituală cu informarea ştiinţifică a elevilor.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

.
Pe aceeaşi temă

19 Martie 2015

Vizualizari: 343

Voteaza:

Cabinetele de religie in scoli sunt o exceptie, iar nu o regula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE