Canonizarea Sfantului Irodion

Arhiepiscopia Craiovei organizeaza in perioada 29 aprilie – 3 mai doua evenimente de mare importana pentru istoria Biserici din Oltenia: canonizarea Sfantului Cuvios Irodion, staretul Manastirii Lainici si sfintirea Bisericii cu hramul „Izvorul Tamaduirii” din cinstitul asezamant. La eveniment va participa Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, impreuna cu o mare parte din membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Sfantul Cuvious Irodion a fost staret al Manastirii Lainici in perioada 1854 – 1900. Datorita vietii sale pline de sfintenie, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica la ales sa-i fie duhovnic, numindu-l „Luceafarul de la Lainici”. Atat in timpul existentei sale pamantesti, cat si dupa mutarea la ceruri (3 mai 1900), Cuviosul Parinte a fost facator de minuni si vazator cu duhul.

Foarte multi credinciosi l-au proclamat sfant inca din timpul vietii. Moastele sale au fost descoperite pentru prima data in anul 1907, de cuviosul parinte Iulian Draghicioiu. In 1927 au fost aflate din nou de parintele Visarion Toia, staretul Manastirii Lainici din acea vreme.

A treia descoperire a moastelor s-a implinit la data de 10 aprilie 2009, in prezenta Inalt Presfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, fapt ce a consolidat argumentarea canonizarii „Luceafarului de la Lainici”, dorinta mult asteptata de credinciosi. In acest sens, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a confirmat trecerea Cuviosului Parinte in randul sfintilor, prin temeiul 6370 din 29 octombrie 2010, cu ziua de praznuire la data de 3 mai (ziua adormirii sale in Domnul).

Constructia Bisericii cu hramurile „Izvorul Tamaduirii” si „Sfantul Cuvios Irodion” din Manastirea Lainici, a inceput in 1990, dupa ce, in data de 20 aprilie a aceluiasi an, vrednicul de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei a asezat piatra de temelie. Lucrarile de constructie si pictura au fost finalizate in anul 2010.
(Diac. Ionita Apostolache)

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

18 Aprilie 2011

Vizualizari: 407

Voteaza:

Canonizarea Sfantului Irodion 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE