Canonul cel Mare oficiat la Paraclisul Seminarului "Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea

In cea de-a treia zi a primei saptamani din Postul Mare, miercuri, 20 martie 2013, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a oficiat slujba Canonului Sfantului Andrei Criteanul la Paraclisul Seminarului Teologic "Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea, fiind inconjurat de un sobor de preoti, profesori in cadrul scolii teologice valcene.

Slujba Canonului a inceput la ora 16.

00, in Paraclisul Seminarului fiind prezenti preotii profesori si elevii seminaristi din toti anii de studiu.

La finalul slujbei, Preasfintia Sa a rostit un cuvant de invatatura in care a vorbit despre continutul si semnificatiile Canonului Sfantului Andrei Criteanul, punand accent pe post si rugaciune, credinta si dragoste: "Postul si rugaciunea ne ajuta sa intelegem sensul existentei noastre, ne ajuta sa trecem de la cuvantul distrugator (cand ia forma jignirii, minciunii, a defaimarii, a clevetirii, a judecarii aproapelui), la cuvantul care zideste, care intareste comuniunea dintre oameni, care da viata, incurajeaza, inalta, uneste si scoate in evidenta ceea ce este lumina si bunatate in om.

In Canonul Sfantului Andrei Criteanul gasim argumente in lupta noastra cu pacatul, cu nepostirea si cu lipsa rugaciunii, acestea fiind expuse intr-o succesiune avand in centru lucrarea si jertfa de pe Cruce a Mantuitorului Iisus Hristos, ca model de atitudine, traire si daruire.

Atunci cand credem cu adevarat in rostul postului, a rugaciunii, a iertarii prin iubire, a participarii la sfintele slujbe, simturile omului sunt luminate de harul lui Dumnezeu, iar viata noastra se transforma in bucurie si comuniune cu Sfanta Treime.

Aici la Seminar, dumneavoastra, elevii deprindeti intr-un mod complex intelegerea si punerea in practica a virtutilor crestine, a invataturii Bisericii despre rugaciune, post, dragoste, comuniune sfanta, dupa ce in familie ati asezat baza acestei frumoase vietuiri (…).

Sa ne ajute Dumnezeu ca dupa parcursul zilelor de post si rugaciune intensa sa  putem observa o schimbare in atitudinea noastra, in modul de a gandi si a faptui, pentru a gandi si simti ca Domnul nostru Iisus Hristos, spunand cu Sfantul Apostol Pavel: "si nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Și viata mea de acum, in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit si S-a dat pe Sine insusi pentru mine” (Galateni, 2,20).”

La final, Parintele Prof. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului, a multumit Parintelui Ierarh pentru cuvantul de invatatura si pentru vizita si binecuvantarea arhiereasca oferite cadrelor didactice si elevilor seminaristi la inceputul Postului Sfintelor Pasti.

Joi, 21 martie, in cea de-a patra zi a Saptamanii duhovnicesti, cand se citeste ultima parte a Canonului cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul va participa la slujba Pavecernitei Mari la Manastirea Ostrov.

Sursa: arhiram.ro

.

21 Martie 2013

Vizualizari: 282

Voteaza:

Canonul cel Mare oficiat la Paraclisul Seminarului "Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE