Postul Sfintelor Pasti

Postul Sfintelor Pasti Mareste imaginea.

Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 18 martie. Acest post, fiind cel mai lung si cel mai aspru din posturile de durata intalnite in Biserica Ortodoxa, este cunoscut si sub denumirea de Postul Mare. Tinand seama ca el aminteste si de postul celor 40 de zile tinute de Hristos inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit si numele de Paresimi. In vechime, Postul Sfintelor Pasti avea menirea de a-i pregati pe cei ce urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.

Postul Sfintelor Pasti - felul postirii

In primele secole, unele persoane posteau doar in Vinerea Patimilor, altele doua zile inainte de Pasti, altii o saptamana, in vreme ce unii posteau opt saptamani.

La sfarsitul secolului al III lea, Postul Sfintelor Pasti a fost impartit in postul prepascal (Postul Paresimilor) care tinea pana la Duminica Floriilor, cu o durata variabila si Postul Pastilor (postul pascal), care tinea o saptamana, adica din Duminica Floriilor pana la cea a Invierii Domnului. Dupa Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Rasarit a adoptat ca durata acestui post sa fie de sapte saptamani, durata prezenta si astazi.

"Conform traditiei stabilite cu timpul in Biserica, in cursul Postului Mare se posteste astfel: in primele doua zile (luni si marti din saptamana prima) se recomanda, pentru cei ce pot sa tina, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare pana spre seara, cand se poate manca putina paine si bea apa; la fel in primele trei zile (luni, marti si miercuri) si ultimele doua zile (vinerea si sambata) din Saptamana Patimilor. Miercuri se ajuneaza pana seara (odinioara pana dupa savarsirea Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite), cand se mananca paine si legume fierte fara untdelemn. In tot restul postului, in primele cinci zile din saptamana (luni-vineri inclusiv) se mananca uscat o singura data pe zi (seara), iar sambata si duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin. Se dezleaga de asemenea la vin si untdelemn (in orice zi a saptamanii ar cadea), la urmatoarele sarbatori fara tinere (insemnate in calendar cu cruce neagra): Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul (24 februarie), Sfintii 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, inainte-serbarea si dupa-serbarea Buneivestiri (24 si 26 martie), precum si in ziua Sfantului Gheorghe (23 aprilie), iar dupa unii si in Joia Patimilor. La praznicul Buneivestiri (25 martie) si in Duminica Floriilor se dezleaga si la peste (cand insa Bunavestire cade in primele patru zile din Saptamana Patimilor, se dezleaga numai la untdelemn si vin, iar cand cade in vinerea sau sambata acestei saptamani, se dezleaga numai la vin)". Parintele Prof. Dr. Ene Braniste - (Liturgica Generala, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, 1993).

Postul Mare era tinut cu rigozitate

Canonul 69 apostolic osandea cu excomunicarea pe credinciosi si cu caterisirea pe slujitorii Bisericii, in cazul in care acestia nu tineau Postul Sfintelor Pasti. Erau acceptate exceptiile, doar in caz de boala.

Liturghia din Postul Sfintelor Pasti

Liturghia, avand un caracter de sarbatoare si bucurie, iar Postul Sfintelor Pasti fiind un timp al infranarii, Sfintii Parinti au randuit ca in perioada acestui post sa nu se savarseasca Sfanta Liturghie decat sambata si duminica. In celelalte zile se poate oficia Liturghia Darurilor mai inainte sfintite, cu exceptia zilelor aliturgice, cand nu se oficiaza nicio Liturghie. Liturghia Darurilor mai inainte sfintite a luat fiinta datorita dorintei unor credinciosi de a se impartasi si in cursul saptamanii. Amintim ca in cadrul acestei Liturghii, Sfintele Daruri sunt sfintite la Liturghia oficiata duminica, sunt pastrate pe Sfanta Masa, iar in cursul saptamanii, atunci cand se savarseste Liturghia Darurilor sunt oferite credinciosilor spre impartasire. Potrivit randuielii de postire a Bisericii, in zilele de rand din Postul Mare, se ajuneaza pana la apusul soarelui,  iar impartasirea se face seara dupa Vecernie.

In sambetele din Postul Mare se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in primele cinci duminici de post se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. In duminca Floriilor - Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in Saptamana Patimilor, joi si sambata, Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.

"Daca am pacatuit, vom posti pentru ca am pacatuit. Daca n-am pacatuit, vom posti ca sa nu pacatuim. Sa dam ceea ce avem: postul, si vom primi ceea ce nu avem: nepatimirea".

Adrian Cocosila

 

17 Martie 2024

Vizualizari: 143373

Voteaza:

4.81 / 5 din 16 voturi.

Comentarii (26)

  • Marius APostat la 2015-02-24 01:43

    @Principessa Monica Nu ştiu dacă sunt cel mai potrivit să vă dau sfaturi, dar vreau să vă atrag atenţia asupra unui lucru: există riscul real ca, din prea multă râvnă şi neavând "antrenament" (aţi spus că nu aţi mai postit până acum), să rămâneţi fără energie. Organismul are "depozite de mâncare" de unde ia atunci când nu este "aprovizionat", dar dacă perioada de nemâncare se prelungeşte, se produc dezechilibre şi este posibil chiar să vi se facă rău. Puteţi mânca fructe şi legume la discreţie, nu doar pâine şi apă (suc de fructe). Drumul este lung şi trebuie să aveţi resurse până la capăt, la Învierea Domnului. Vă rog să nu îmi luaţi părerea în nume de rău. Un post cu spor vă doresc! Doamne ajută!

  • Andrei PanaitPostat la 2015-02-23 17:49

    Sa ne ajute Dumnezeu sa devenim mai placuti Lui.

  • saucinitanu ioan Postat la 2014-03-13 10:24

    ... măi, când ajungem la formă, pierdem fondul, zice o anumită concluzie. Dar, PAȘTILE se pronunță și se scrie cu un I și un E... Deci, inclusiv clerului care răspunde la interviuri radio-televizate, vacanța , darurile, postirile, mâncărurile etc. nu sunt de Paște... Of, că cad din rostul meu când aud așa ceva... Nici cititorilor, nici comentatorilor, nimănui nu ne-ar plăcea ca să ne fie stâlcite numele... care vorbire, înseamnă totul în jurul nostru... Cu stimă, Ioan S.

  • costel popescu Postat la 2014-03-06 19:30

    Dupa Matheos Vlastaris, Postul Pastilor inseamna ,,zeciuiala” vremii, adica alegerea unei perioade ce reprezinta o zecime din totalitatea zilelor de peste an ca fiind afierosite postului si aduse jertfa Domnului. Calculul acestei zeciuieli se poate face in felul urmator. Anul are 365 de zile iar Postul Pastilor are sapte saptamani. Din aceste sapte saptamani se scad zilele de sambata si duminica, atunci cand se da dezlegare la vin si untdelemn. Astfel, vedem ca mai raman 35 de zile de post deplin. Adaugand la acestea si Sambata Patimilor, ajungem la numarul de 36 de zile, adica o zecime, 10% din 360. Socotind alaturi de acestea si noaptea Sambetei Patimilor, pana in dimineaţa luminatei zi a Invierii, se adauga inca o jumatate de zi care corespunde celorlalte 5 zile ale anului ramase, astfel incat sa se completeze numarul de 365 de zile. Astfel, se savarseste deplin zeciuiala vremii.

  • Marinela PopescuPostat la 2014-03-03 13:19

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, ajuta necredintei si neputintei mele si ma miluieste! Amin.

  • petrea ionelPostat la 2014-03-03 12:29

    Prima porunca data primilor oameni a fost "sa nu mancati".Acesta sa facem si noi.Sa postim cu dragoste si cu smerenie, si cu gandul la semenii nostri.Postul ne lumineaza mintea , ne astampara poftele si il lasa pe Hristos sa se apropie de noi.Doamne ai mila de noi.

  • Principessa MonicaPostat la 2013-03-21 11:31

    Buna ziua la toti lumea eu stiu ca un credincios cand tine post nu e bine sa se faleasca cu ce a facut .........dar totusi eu as vrea sa va spun experienta mea care o traiesc acum in post.Eu nu am tinut niciodata post.Dar ma tot batea gandul sa tin postul pastelui doar cu apa si paine.Asa ca in 13 februarie am inceput postul pastelui catolic.Si am decis sa continui si postul pastelui ortodox(eu sant botezata la ortodoxi dar sant casatorita la catolici)Este greu la inceput dar cu ajutorul lui dumnezeu pana in momentul de fata am reusit.miercuri si vineri beau doar apa si in restul saptamani doar suc de fructe facut in casa.Sant asa de bucuroasa ca am reusit si am decis sa il fac toate posturile religioase,pt.ca mi-am dat seama ca cu ajutorul lui d.zeu si cu rugaciunea se poate face tot.

  • Boiciuc Ana-MariaPostat la 2013-03-18 15:08

    Buna ziua!Intr-adevar Postul este foarte esential pentru noi oamenii.El ne ajuta sa fim mai puternici si sa tinem capul-sus indiferent de greutati cu creedinta si dragoste in Dumnezeu. Am o intrebare,as aprecia daca m-ati ajuta.Daca o persoana te dispretuieste foarte mult din motive necunoscute,aduce multe jigniri si comentarii la adresa ta,iar tu incerci sa creezi o relatie catt mai buna chiar daca persoana respectiva nu merita,cum ati proceda?Va multumesc!

  • adriana gheorghePostat la 2013-03-18 13:23

    Sa ne ajute bunul Dumnezeu pe toti sa putem duce postul pana la capat. Post usor tuturor.Amin!

  • ionela MuresanPostat la 2013-03-18 09:53

    Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa trecem peste acet post in rugaciune si fapte bune!

  • Mihaela NistorPostat la 2012-02-27 19:51

    Trebuie sa tinem post din dragoste pentru Dumnezeu, pentru Iisus Hristos care a patimit pentru noi.Iisus Hristos a postit inaintea iceperii activitatii mesianice, Sf. Parinti posteau inainte de a se ruga Tatalui Ceresc.Noi urmasii cui suntem daca nu tinem post?Cum putem sa ne purificam, sa cerem iertare pentru pacatele noastre? Cum putem sa ne spovedim si sa ne impartasim fara sa ne fie frica? O vorba din batrani spune ca Impartasania este si spre mantuire dar este si foc. Postul ne ajuta sa ne purificam corpul, dar si sufletul. Acum trebuie sa citim mai multe rugaciuni, din Sf. Scriptura, sa facem milostenie, sa fim mai buni. Doamne ajuta-mi sa pot ajunge cu bine la Sf. Sarbatori. Amin.

  • munteanu cristina-marianaPostat la 2012-02-27 16:32

    iubiti credinciosi,eu sunt un nimeni pe acest pamant si indraznesc sa scriu aceste randuri rugandu-va pe toti sa ne rugam pentru toti care au nevoie de ajutor sufletesc si trupesc,dar care inca nu l-au gasit pe Bunul Dumnezeu in sufletele lor.El este acolo si astepta sa ii deschida usa sufletului. Va doresc din tot sufletul un post plin de credinta, meditatie,smerenie si fapte bune!

  • rodica nagyPostat la 2012-02-27 15:44

    Rodica Doamne Isuse Hristoase multumesc din tot sufletul ca ai grija de mine si de copiii mei,si dam putere mai mare sa ma rog tie si ma iarta de toate pacatele.Amin

  • DUMITRU ALBUPostat la 2012-02-27 11:00

    Eu zic ca postul acesta este menit a ne educa fiinta, a o invata cu abtinerea si controlul personal. Fiecare zi de postire (spirituala si trupeasca) e o noua treapta spre prototipul Dumnezeiesc, Fiul Omului. Daca Iisus Hristos, Ioan Botezatorul si multi altii au postit, putem noi sa nu postim? Eu ca suflet pacatuiesc aproape mereu, cad, dar, pastrand contactul cu Dumnezeu, Iisus Hristos, ma ridic, imi revin si ma intaresc. Postul este un ajutor, alaturi de Liturghie si celelalte taine ale Bisericii Dreptmaritoare.Este greu, dar si alte actiuni omenesti sunt grele: sa te pregatesti pt un examen, sa te antrenezi ca sa obtii un titlu....

  • alis maneaPostat la 2011-04-19 18:13

    Doamne Isuse Hristoase,ajuta-ma si iarta-mi toate lucrurile pe care i le-am facut sotului meu pentru tot ce am facut rau,pentru ce am pacatuit impotriva sotului meu,ajuta-ma sa imi limpezesc gandurile,sa fiu mai buna ,sa rezist la toate lucrurile prin care trec acum si sa fac ordine in viata mea! Fie-ti mila de mine si nu ma lasa sa cad prada gandurilor negre care ma bantuie ! Doamne ajuta,Amin !

  • Vasa NastaPostat la 2011-03-07 21:41

    Dulcele Meu Iisus Hristos iarta-mi toate faradelegile mele si ma miluieste ! Amin. Dumnezeule, Dumnezeule, Dumnezeule curateste-ma pe mine pacatoasa de Vasilica si ma mantuieste ! AMIN.

  • grigore sidorofPostat la 2011-03-07 10:54

    DOAMNE ISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUESTE-MA PE MINE PACATOSUL, AJUTA-MA SA TIN SI ANUL ACESTA POSTUL , SA NU MA MAI GANDESC LA LUCRURI URATE,DE MANCARE, SI DE TOT CEA CE E RAU.INTARESTE-MA DUMNEZEULE DUPA MARE MILE TA. AMIN

  • m vass Postat la 2011-03-07 10:19

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii! FIE-TI MILA DE TOTI DUSMANII SI DE TOTI COPIII SI TINERI CARE NU TE CAUTA DIN TOATA INIMA! AMIN.

  • Nina VitanPostat la 2011-03-07 09:34

    Doamne Isuse Hristoase da-mi putere sa tin acest post, nu numai cu infrinarea de la mincare dar si cu infrinarea de la faptele rele, de la vorbe si ginduri rele, Amin

  • Daniel Mihailescu-MarinPostat la 2011-03-07 09:21

    Doamne, ajuta-ma sa fiu mai bun, ajuta-ma sa fiu mai bland, ajuta-ma sa fiu mai rabdator, ajuta-ma sa fiu pe placul tau, ajuta-ma sa fac voia ta, ajuta-ma sa tin acest post, ajuta-ma caci sunt neputincios. Amin.

  • adriana alboPostat la 2010-02-16 16:17

    Doamne Iisuse Hristoase iubitor de oameni care ai suportat pana azi durerile noastre omenesti te rog binecuvanteaza-ne pe noi ,si iartane de toate pacatele noastre ada bucurii cu sanatate in casa mea si familia mea si toata viata te voi lauda cu multumiri .Amin !

  • windorin Postat la 2010-02-15 22:13

    Sa postim post bineplacut Domnului, aducand roadele pocaintei si luand bucuriile dragostei.

  • Tudor StefanPostat la 2010-02-15 22:06

    Doamne, Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, iartă-mi rătăcirile miresei nebune!Doamne, ajută păcătosului şi necugetatului tău rob Tudor! Amin.

  • carmen cretuPostat la 2010-02-15 18:54

    Da!Am intrat in postul sfantului Paste,sa ne de Dumnezeu putere si credinta,dorinta de mantuire si iubire de oameni!

  • GIANO CONSTANTINESCUPostat la 2010-02-15 16:56

    Fratilor intr-u' Hristos,am ascultat si vazut aceasta extraordinara mediatizare a postului,inclusiv la tv,dar niciunde nu am auzit despre sensul adevarat al postului.De ce avem nevoie de post?De ce sapte saptamani si nu patruzeci de zile?De ce legi ca in "vechiul legamant"al fariseilor?De ce obligat si nu de buna voie?De ce hrana uscata si nu peste sambata si duminica ca se face liturgie(Inviere)?Raspunsul vi-l dau eu fratilor:in biserica noastra nu mai este de mult timp DRAGOSTE.Acesta este cuvantul care lipseste din vocabularul invatatorilor nostri.Ce este postul fara iubire de aproapele?Fratilor stiti de ce trebuie noi sa postim?Pentru ca Mantuitorul ne iubeste!Ne iubeste atat de tare incat stiti ce a facut penru noi!!!Si-a dat viata,iar noi tocmai pentru asta trebuie sa postim,dar nu numai cu trupul ci si sufletul,dar nu numai cu mintea ci si cu inima.Acesta este sensul.Hristos ne iubeste,iar noi trebuie sa-i rspundem tot cu dragoste mai intai de aproapele nostru si apoi de tot creatul.Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  • Vasa NastaPostat la 2010-02-15 16:09

    Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu ajuta necredintei mele a pacatoasei de Vasilica ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE