Caracteristici ale perioadei Penticostarului

Cu slujba Invierii Domnului Iisus Hristos intram intr-o noua perioada bisericeasca numita perioada Penticostarului sau a Cincizecimii. Aceasta incepe cu slujba Invierii Domnului si tine pana la Duminica Tuturor Sfintilor. In total dureaza opt saptamani.

Fata de celelalte perioade bisericesti, a Octoihului si Triodului, perioada Penticostarului se deosebeste prin urmatoarele:

1. In Prima saptamana, numita si Saptamana Luminata, atat la slujbele de seara cat si la cele de dimineata preotul se imbraca in vesminte albe.

2. In Saptamana Luminata, binecuvantarea de inceput a slujbei Vecerniei si Utreniei este: "Slava Sfintei si Celei de o fiinta...”, apoi se canta "Hristos a inviat” de trei ori, dupa care se zic stihurile Pastilor in timpul acesta preotul cadeste in jurul Sfintei Mese.

3. In Saptamana Luminata, in fiecare zi se schimba glasul de rand si de asemenea fiecare zi are un prochimen special.

4. In prima Saptamana in locul Ceasurilor indatinate al Pavecernitei si al Miezonopticii se savarseste o slujba unica intitulata "Randuiala Ceasurilor Sfintelor Pasti”
5. Pentru insemnatatea praznicului Invierii Domnului Iisus Hristos in saptamana Luminata si in toate Duminicile Penticostarului, cantarea bisericeasca „"nvierea lui Hristos vazand…” se canta de trei ori.

6. Marti, a treia zi de Pasti, in timpul Utreniei, se face uscarea Sfantului Agnet, care a fost scos la Proscomidia din Sfanta si Mare Joi si care va fi folosit pentru impartasirea celor bolnavi si a copiilor de-a lungul anului.

7. Incepand din Duminica Sfintelor Pasti si pana la Inaltarea Domnului, la Liturghie se canta Axionul Pastilor: "Ingerul a strigat …”, iar credinciosii se saluta cu cuvintele: "Hristos a inviat!” si raspund: "Adevarat a inviat!”

Sursa: reintregirea.ro

23 Aprilie 2011

Vizualizari: 639

Voteaza:

Caracteristici ale perioadei Penticostarului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE