Carturarul roman Moise Nicoara omagiat la Bucuresti

Cărturarul român Moise Nicoară a fost comemorat miercuri, 29 iunie 2016, la Biserica Mavrogheni din Bucureşti. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

34 de credincioși ortodocși români din Gyula (Ungaria) aflați în aceste zile în pelerinaj la București au participat, miercuri 29 iunie 2016, la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Mavrogheni. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor a făsut parte şi părintele Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal.

La final a fost oficiată slujba parastasului pentru scriitorul și patriotul român Moise Nicoară, la monumentul său funerar, din curtea bisericii.

La monumentul funerar au fost depuse, în mod simbolic, pământ adus din Gyula și mai multe coroane de flori.

Protocol de colaborare
Tot astăzi a fost semnat şi un protocol de colaborare între Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de pretutindeni. Protocolul presupune anumite programe culturale în vederea susţinerii identităţii româneşti. Actul a fost semnata astăzi de către Chiriarhul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei, Preasfinţitul Părinte Siluan, şi directorul adjunct al institutului, Pr. Nicolae Brânzea.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni are ca scop sprijinirea învăţământului în limba română în afara graniţelor ţării prin promovarea limbii române, a culturii şi a tradiţiilor în rândul comunităţilor româneşti. Prioritatea Institutului este aceea de a sprijini românii de pretutindeni, în vederea păstrării identităţii etnice, culturale şi lingvistice. Activităţile Institutului sunt orientate în direcţii multiple pentru asigurarea cadrului necesar pentru însuşirea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti în comunităţile româneşti din vecinătatea României.

Moise Nicoară – jurist, profesor, traducător, scriitor – a fost un mare patriot român, luptător pentru drepturile românilor din Banat și Crișana. S-a născut în data de 30 noiembrie 1784 la Gyula (Ungaria) în familia nobilului român, Petru Nicoară, mamă fiindu-i Maria Șerban. A decedat la 10 octombrie 1861.

Gheorghe Anghel
Sursa: basilica.ro

30 Iunie 2016

Vizualizari: 121

Voteaza:

Carturarul roman Moise Nicoara omagiat la Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Moise Nicoara

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE