Catapeteasma din Bohari

 

Achizitia secolului. Sugerarea parcursului sensibil prin care un obiect fragil este readus la lumina.Revelarea bucuriei redescoperirii culorii. Prezentarea vigorii inocentei manifestarilor populare ale credintei.

De ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, 21 noiembrie, in sala Icoane I a Muzeului Taranului Roman, se deschide expozitia temporara Catapeteasma din Bohari (la ora 15.00).

Vernisajul este urmat de prezentarea calendarului album 2007 Heruvimi, Serafimi, Arhangheli.

Biserica din Bohari (comuna Malureni, judetul Arges).

1641 - Este construita Biserica sub domnia Voievodului Matei Basarab si e ctitorita de jupanului Mitrea,

Marele Sifar de Targoviste. Pisania bisericii, scrisa in romaneste, ofera datele necesare privind anul constructiei si numele ctitorilor:

"Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Prea svantului Duh Adevarat.

Ridicatu-s-au si s-au facut aceasta Sfanta Beseareca pre numele prea cinstitei si luminatei nascatoare lui Isus Hristos (Adormirea Precisti), in zilele marelui si luminatului nostru Io Mathei Basarab voievod I g(o)spojde Elena.

Si s-au trudit la aceasta Sfanta Besereca jupan Mitrea Marele Sifar denpreuna cu jupaneasa lui Sora si cu fiisau Ion spat(arul), veleat 7150, Mes et a Sept, 15 Dni". Biserica ridicata de Mitrea Sufariu, probabil opera unor mesteri locali, este construita in forma de nava, din caramida si var negru, pictata in fresca la interior.

Din punct de vedere arhitectural, se inscrie tipicului arhitectural de secol XVII.

1942 - Biserica este declarata monument istoric. 1995 - Tampla este achizitionata de muzeu, dupa ce fusese descoperita de Horia Bernea, intrucat enoriasii din Bohari isi doreau o catapeteasma noua.

2006 - Tampla este infatisata publicului la Muzeul Taranului Roman.

Proiectul se desfasoara in doua etape:

-prezentarea catapetesmei in contextul salii Icoane I ca o sinteza a creatiei iconarilor tarani,

-prezentarea operatiunilor de conservare si restaurare desfasurate de specialistii muzeului in cadrul expozitiei Restaurarea bucuriei - Bucuria restaurarii, la inceputul anului 2007.

 

news365.ro

.

17 Noiembrie 2006

Vizualizari: 3574

Voteaza:

Catapeteasma din Bohari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE