O data cu inceputul Postului Sfintelor Pasti in parohiile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului va fi organizat,cu binecuvantarea Înaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, un program catehetic despre rolul Sfintelor Taine in viata crestinului. Catehezele vor fi sustinute, asa cum se obisnuieste deja de cativa ani, duminica seara, dupa slujba Vecerniei si au caracter obligatoriu.
Inspectorul pe probleme de catehizare parohiala al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Liviu Vidican Manci ne-a comunicat urmatoarele:„Am incercat sa conduc cateheza inspre o zona mai putin „tehnica”. Nu am insistat pe punctele care sunt foarte intalnite in manualele clasice de dogmatica, ci pe aspecte pe care crestinii le pot aplica in viata lor duhovniceasca. Sigur, teologia Tainelor este consacrata, definita, iar aceste cateheze au rolul de a face mai usor de inteles, mai accesibila aceasta invatatura. Astfel prima cateheza ii introduce pe credinciosi in tema Tainelor. Urmatoarea cateheza este dedicata Sfantului Botez fiind intitulata „Taina Sfantului Botez, initierii in crestinism”, poarta aceasta care se deschide tuturor celor care doresc sa intre in crestinism. La Botez se da tuturor un har curatitor, harul regenerarii, al lepadarii omului vechi si al imbracarii cu cel nou, prin Botez murim in mod real cu Hristos si inviem cu El. O a treia cateheza este dedicata tot Sfintei Taine a Botezului, dar o privire interconfesionala. De aceasta data am depasit granitele pe care ni le ofera abordarea clasica interconfesionala, adica abordarea de manual in care ni se vorbeste doar despre diferentele dintre noi ca Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica respectiv cea Protestanta. Am incercat sa aducem putin mai aproape de credinciosi realitatea Botezului privita interconfesional, de aceea am abordat si problema Botezului in comunitatile baptiste si in cele penticostale. O preocupare deosebita am avut-o fata de celelalte taine, Taina Mirungerii, a Sfintei Euharistii caruia i-am dedicat deasemenea doua cateheze, iar ultima cateheza despre Taina Sfintei Spovedanii vine ca o incununare a acestui ciclu catehetic si i se datoreaza Pr. Prof. Univ. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti care a si scris-o”.
Proiectul serilor catehetice a fost demarat in urma cu trei ani in Arhiepiscopia Clujului cu binecuvantarea IPS Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si se desfasoara in toate posturile mari de peste an.
Sursa: radiorenasterea.ro
.-
Cum a aparut Postul Pastelui?
Publicat in : Post-Postul ortodox-Posturile din an -
Postul Pastelui
Publicat in : Postul Pastelui
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.