In conformitate cu tematica stabilita de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru fiecare an, Schitul Darvari din Bucuresti organizeaza saptamanal cateheze. Multime de credinciosi, cu precadere tineri studenti, din capitala iau aminte la invataturile oferite de parintii acestui schit, numarul celor care iau parte la cateheze fiind sporit si datorita pozitiei asezamantului, in centrul capitalei. Anul 2011 fiind proclamat „Anul Omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii”, subiectele catehezelor de la Darvari pornesc in principal de la cele doua taine. In plus, multi tineri vin cu propuneri, spre abordarea unor teme de interes pentru ei, acestea fiind, de asemenea, dezbatute.
Catehezele sunt sustinute in fiecare duminica seara, dupa slujba Paraclisului Maicii Domnului.
In biserica schitului, catehezele se adreseaza tuturor celor care participa la slujbe, dar sunt sustinute si lectii speciale cu tinerii si copiii, pentru clarificarea invataturilor pe care le primesc la orele de religie, avand aici ocazia sa le aplice prin implicarea in diferite activitati filantropice, cum ar fi vizite la azile.
In perioada care urmeaza va fi un ciclu de cateheze dedicate virtutilor crestine, ca mijloace de combatere a pacatelor capitale. Daca la inceput participau la cateheze cei care frecventau slujbele in fiecare duminica, ulterior s-au alaturat acestor momente si crestini din alte parohii ale capitalei, mai ales crescand interesul in randul tinerilor.
Scurt istoric al schitului
Schitul Darvari a fost ctitorit in anul 1834, ca schit de maici, de catre Mihail Darvari si sotia sa Elena, care au ridicat o biserica din lemn, fara turla, cu hramul Invierii Sfantului Lazar, al Sfintilor Imparati Constantin si Elena si al Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Tot atunci au fost zidite si cateva chilii. Prima obste monahala s-a format un an mai tarziu. Prin legea secularizarii data de domnitorul Alexandru Ioan-Cuza, in 1865 schitul a fost inchis. Dupa patru ani, un grup de calugari de la Schitul Prodromul din Muntele Athos a primit ingaduinta familiei ctitorilor de a se adaposti aici, savarsind sfintele slujbe. In acea perioada, pe langa slujbele dupa tipic athonit, calugarii au organizat aici o mica editura misionara si o fabrica de lumanari pentru nevoile proprii.
In 1959, regimul comunist ateu a decis inchiderea schitului, iar locasul a devenit biserica de mir ca filie a Bisericii Icoanei. Dupa 1989 au fost demarate lucrari de restaurare a picturii deteriorate. In 1992, Schitul Darvari cu intreg complexul de cladiri din jur, a fost declarat „monument istoric”.
Prin purtarea de grija a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, la 31 martie 1996, Schitul Darvari a redevenit asezamant monahal. In 2007 a fost numit staret parintele arhimandrit Teofil Anastasoaie.
Sursa: radiorenasterea.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.